Uudised

2020

KOLM AASTAKÜMMET RIIGIPEA ÜMBERMATMISEST

Tallinna Metsakalmistul Pätsi perekonna rahulas mälestatakse 21. oktoobril  2020 algusega kell 16 Eesti Vabariigi esimest valitsusjuhti ja esimest Vabariigi Presidenti.

Sel päeval möödub 30 aastat president Konstantin Pätsi säilmete ümbersängitamisest kodumulda. Mälestuskõne peab peaminister Jüri Ratas. Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Peep Pillak meenutab riigipea säilmete ülesleidmist Venemaa Tveri oblastist ning presidendi põrmu toomist kodumaale. Hingepalve lausub ülempreester Aleksander (Aivar Sarapik). Auvalves on liputoimkonnad. Asetatakse pärgi ja lilli ning süüdatakse küünlaid. Osavõtt vaba.

President Konstantin Päts vahistati koos perekonnaga Nõukogude okupatsioonivõimu poolt 30. juulil 1940 oma kodus Kloostrimetsas ja küüditati Venemaale. Tema asukoht oli kaua teadmata. Riigipea suri 18. jaanuaril 1956 Tveri lähedal Buraševos, kust Eesti Muinsuskaitse Seltsil õnnestus 1990. aasta suvel  üles leida tema säilmed.

Eesti Muinsuskaitse Selts

MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum

Lähem teave: tel. 53 49 43 04

Ökomäss 2020

Ökomäss/Ecomess missioon on tutvustada ja abistada keskkonnasõbraliku elukeskkonna loomisel ja kujundamisel.
Koostöös Eesti Muinsuskaitse Seltsiga toimub 2020. aastal festival 10. korda.
Kavas töötoad ja seminarid veebis kui ka kohapeal (Väike-Patarei 5, Kalamaja). Teemad: Ökoloogilised ehitusmaterjalid – savi, lubi, pilliroog.
Akende, uste restaureerimine, renoveerimine.
Kohvik.
Eksursioon.

Esinevad UKU meistrid, Eestimaaehitus, Restaureerijate Ühendus ja teised.

Toetajad: Tallinna Energiaagentuur, KULKA.

täpsemalt vt www.ecomess.eu

The objective of the seminar is to share ideas and best practices from Estonia and abroad and to support the maintenance of existing traditional and historical buildings by restoring or renovating them in a sustainable way, as opposed to demolishing them as too often seems to be the practice of profit oriented real estate businesses. Reducing CO2 is a new argument from developers in favor of pulling down historic buildings. Our goal is to present counter-arguments and explain why and how historical houses play a key role in green agreement plans for the future.
The civil society across Europe has demonstrated several interesting ways and ideas on how urban development can be ecologically friendly and sustainable. The organisers are interested to hear your opinion and will be grateful if you could share your experiences.
Moderator Marek Strandberg.

Please join the seminar on 17 September from 11 to 14 via Zoom!

Registreerimine: / Registration: LINK

Juminda miinilahingu 79. aastapäev

Ootame Teid Juminda miinilahingu ohvrite MÄLESTUSTSEREMOONIALE, mis toimub Jumindal  laupäeval, 29. augustil 2020 algusega kell 13.

Tänavu augustikuu viimastel päevadel möödub 79 aastat maailma sõjaajaloo ühest ohvriterohkemast merelahingust, mis toimus Juminda merealal 1941. aastal. Hukkus üle 15 tuhande inimese, seda arvu on oletatud tunduvalt suuremakski.
Toona, 1941. a. 28. ja 29. augustil hukkus Juminda poolsaare lähedal soomlaste ja sakslaste pandud miiniväljadel ja Saksa ning Soome lennuväe rünnakute ning maaväe suurtükitule tagajärjel Tallinnast Kroonlinna evakueeruvast Nõukogude Liidu Balti laevastiku üle 200 sõja- ja abilaevast 16 sõjalaeva ning 53 abilaeva, neist 22 Eestist, Lätist ja Leedust rekvireeritud alust. Neil laevadel oli lisaks N. Liidu sõjaväelastele, partei ja muude okupatsioonivõimude tegelastele ning nende pereliikmetele hulgaliselt vangistatuid, sundevakueeritavaid ja Punaarmeese mobiliseeritud kodanikke Lätist ja eeskätt Eestist. On üldteada, et üheks neist oli Georg Ots, kes peale laeva põhjaminekut suutis  meisterujujana 8 tundi veepeal püsida ja end uppumissurmast päästa.

Jumindale kodanikualgatuse korras püstitatud memoriaal, mida on korduvalt täiendatud, on praegusel kujul Juminda miinilahingu ohvrite sümboolseks matusepaigaks, mille mälestusplaatide alla on sängitatud kapslid mitme laeva teadaolevalt hukkumispaigalt võetud põhjapinnasega.

Lipumastides lehvivad Eesti, Harjumaa ja Kuusalu valla lipud, mälestuskivi kõrval hoidjates Eesti, Soome, Saksa, Läti, Leedu ja Vene Föderatsiooni lipud. Osaleb Kaitseväe orkester. Toimub oikumeeniline hingepalvus ning lillede asetamine memoriaalile.

Korraldavad Kuusalu vallavalitsus ja Juminda külaselts koostöös Eesti Muinsuskaitse Seltsi ning Eesti Kaitseväega.

Lisateavet: Juminda memoriaali hooldaja Karli Lambot  tel. 5254768

Eesti Muinsuskaitse Seltsi suurkogu 29. augustil 2020 kell 12

Eesti Muinsuskaitse Seltsi suurkogu toimub laupäeval, 29. augustil algusega kell 12 aadressil Pikk 46.

Kavas esmees Pillaku ülevaade seltsi tegevusest möödunud aastal, revisjonitoimkonna aruanne ning tegevus- ja finantsaruannete kinnitamine.

Tutvustame ka uut aastaraamatut!

Palume tulekust teada anda!

30. juuli 2020 – Veebinar “Euroopa seitse enimohustatut 2021” kandidaatide esitamiseks

30. juulil toimub interneti teel “veebinar”, kus saab täpsemaid näpunäiteid, mida endast kujutab programm “Euroopa seitse enimohustatut” ja miks ning kuidas sinna kandidaate esitada.

Registreerimiseks this link . Veebinar toimub inglise keeles. Registreerida saab kuni 28. juulini.

7. juuli 2020 – Alanud on kandideerimine EL/ Europa Nostra muinsuskaitseauhindadele

Algas kandideerimine Euroopa Liidu/ Europa Nostra 2021. aasta muinsuskaitseauhindadele

Avaneb hea võimalus tunnustada silmapaistvaid arhitekte, kutsemeistreid, muinsuskaitse eksperte, elukutselisi ja vabatahtlikke, avalik-õiguslikke ja eraettevõtteid ning kõiki tublisid inimesi nende saavtuste eest!

Watch video

Iga-aastased Euroopa Liidu/ Europa Nostra muinsuskaitseauhinnad on kõrgeim tunnustus Euroopa kultuuripärandi ja muinsuskaitse vallas. Nende auhindadega pärjatakse eeskuju väärivaid saavutusi konserveerimises, materiaalse ja vaimse kultuuripärandi kaitses, auhinnad aitavad kaasa piiriülesele teadmiste ja kogemuste vahetusele Euroopa riikide vahel, tõstavad avalikkuse teadmisi kultuuripärandist ja suunavad rohkem hindama Euroopa rikast kultuuripärandit tuues eeskujuks erinevaid algatusi ja saavutusi.

Muinsuskaitseauhindadega tunnustatakse konserveerimisprojekte, innovaatilist uurimistööd, nii elukutseliste kui vabatahtlike pikaajalist pühendunud muinsuskaitselist tegevust ning erinevaid algatusi inimeste teadlikkuse tõstmiseks kultuuripärandist, väljaõpet ja haridust.

06, juuli 2020 – Oodatakse nominente Euroopa 7 enimohustatud mälestise programmi

Euroopa 7 enimohustatud mälestise programm 2021 ootab nominente

Kui teate mõnd olulist ajaloolist hoonet, ehitist, arheoloogilist paika, pühapaika, tööstuspärandit, ajaloolist parki, muuseumi või vallasmälestist, mis on lagunemas, kuid mida saaks hävimisest päästa, siis andke sellest teada programmis “Euroopa 7 enimohustatut 2021”.

Watch video

22. juuni 2020 – Ilusat jaani ja rõõmsat Võidupüha!

Soovime ilusat jaani ning rõõmsat Võidupüha!

Kindral Johan Laidoneri Seltsi teade:

VÕIDUPÜHA MÄLESTUSTULI  –  22. JUUNIL 2020

Kindral Johan Laidoneri Selts on selle sajandi algusest igal aastal võidupühale eelnenud päeval,  22. juunil, viinud Toris Eesti Sõjameeste Mälestuskiriku altaris läidetud ja pühitsetud mälestustule läbi mitme maakonna vastava aasta paraadilinna.  Tänavuse eriolukorra tõttu Kaitseliidu paraadi ei korraldata.

Seltsi noortetoimkond toob mälestustule Torist kaitseväe soomukil esmalt Pärnu Iseseisvuse väljakule, kus tuld tervitab abilinnapea Meelis Kukk. Lauluga tervitab mälestustuld  Pärnu Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor.

Edasi liigub tuli läbi Pärnu-Jaagupi, Märjamaa, Kullamaa, Nissi ja Keila Tallinna Kaitseväe kalmistule, kus seda pühitsetakse Mälestusehise juures. Mälestustuli peatub teekonnal Vabadussõja ausammaste juures. Keilas tervitatakse tuld ajaloolise koolimaja ees, mis on linna ja kihelkonna Vabadussõja mälestusmärk. Tulele annavad teekonnal au kohalikud valla- ja linnajuhid, vaimulikud annavad sellele oma õnnistuse.

Tule tervitamine on Pärnus kl.14, Pärnu-Jaagupis kl.14.45, Märjamaal kl.15.30, Kullamaal kl.16.15, Nissis kl.17.45,  Keila ajaloolise koolimaja juures kl.18.30 ja Tallinna Kaitseväe kalmistul kl.19.30.

Ööseks asetatakse Eesti sõjameeste mälestustuli ajaloolisse Pirita kloostrikirikusse.

Võidupüha hommikul ühendatakse mälestustuli ja Toompeal süüdatav muinastuli ühtseks võidu- ning jaanituleks, mille Vabariigi President saadab Kadriorust laiali üle terve riigi.

19.-21. juuni 2020 – Euroopa arheoloogiapäevad 2020

AVASTA EESTI ESIAJALUGU!

Euroopa arheoloogiapäevade raames 19. – 21. juunil tutvustavad arheoloogid Eesti muistisi, muuseumid esitlevad arheoloogia-alaseid väljapanekuid, toimuvad ekskursioonid, talgud, õppekäigud.

Lähem teave
Eesti Muinsuskaitse Seltsist ja 
Muinsuskaitseametist

Kogu Euroopa arheoloogiapäevade programm:

European Archaeology Days

https://journees-archeologie.fr

4. juuni 2020 – Eesti lipp 136

4. juunil tähistame sinimustvalge lipu 136. sünnipäeva. Tänavu, kui traditsioonilised rahvakogunemised ja lipupäeva rongkäigud ei ole soovitatavad, kutsume kõiki kaasmaalasi ja isamaalisi ühendusi heiskama lipud kodudel, ühiskondlikel hoonetel ja lipuväljakutel. Aidakem ka neid, kes lipu heiskamisel abi ja nõu vajavad. Meie lipp on alati olnud rahvast ühendav sümbol – nii rasketel aegadel kui rõõmuhetkedel. Ühendagu sinimustvalge meid ka täna! Kaunistagem Eesti kojad kolme kodu värviga!

Kutsume üles ka koduõuel või majal heisatavast lipust pilti tegema. Saadame foto heale sõbrale või tuttavale ning meenutame, et Eesti lipul on sünnipäev.

Elagu Eesti!

Eesti Lipu Selts
Eesti Muinsuskaitse Selts
Kindral Johan Laidoneri Selts
Konstantin Pätsi Muuseum
Jaan Poska Mälestusfond

8. mai 2020 – Eesti trüki- ja paberimuuseum kuue väljavalitud projekti seas kandideerimaks ILUCIDARE eriauhinnale

ILUCIDARE konsortsium, Euroopa Komisjon ja Europa Nostra on välja valinud kuus projekti, mis kandideerivad ILUCIDARE eripreemiale. Eripreemiat antakse Euroopa Liidu/ Europa Nostra auhinnana välja esimest korda. Kuus välja valitud projekti on kogu Euroopas silmapaistvad näited pärandil põhinevast innovatsioonist ja rahvusvahelistest suhetest.

Kuus eriauhinnale kandideerivat projekti on järgmised:

Kultuuripärandist juhtitud innovatsioon

  • Smart Heritage City, PRANTSUSMAA/PORTUGAL/HISPAANIA
  • St. John’s Bulwark, ‘s-Hertogenbosch, HOLLAND
  • Eesti trüki- ja paberikunstimuuseum TYPA, Tartu, EESTI

Kultuuripärandist juhitud diplomaatilised suhted

  • Archaeology for a young future, ITAALIA/SÜÜRIA
  • The Friends of Czech Heritage, SUURBRITANNIA
  • The Oppenheim House, WrocÅ‚aw, POOLA   

8, mai 2020 – Europam Nostra/ Euroopa Liidu muinsuskaitseauhinnad 2020

Euroopa päeva, 9. mai eel andisd Europa Nostra ja Euroopa Komisjon teada tänavused kõrged tunnustused muinsuskaitse vallas.

Kokku tunnustati 21 muinsuskaitselist saavutust 15 riigist.

7. mai 2020 – Talgud Kaitseväe kalmistul Tallinnas

Tallinna Kaitseväe kalmistul istutasid siniseid ja valgeid lilli 7. mail Eesti Muinsuskaitse Seltsi, Tallinna Linnamuuseumi Kodu-uurimise Seltsi ja Eesti Sõjamuuseumi vabatahtlikud.

Järgmine lillide istutamine on kavas Võidupüha eel.

Aprill 2020 – Eesti Muinsuskaitse Seltsi ja Eesti Genealoogia Seltsi aastaraamat 2019

Ilmunud on Eesti Muinsuskaitse Seltsi ja Eesti Genealoogia Seltsi aastaraamat 2019.

Lugeja saab ülevaate eelmise aasta olulisematest tegevustest, EMS osas näiteks:

– 1944. aasta pommitamise mälestuspäevast ja Maarja Vaino aastapäevakõnest;
– Muinsuskaitsekuu avamisest, EMS tunnustustest, Karuteene medalitest ning muinsuskaitsekuu ettevõtmistest;
– Väärtuslikest Eesti väikelinnadest Kiviõlist ja Püssist;
– Narva vanalinna taastamise võimalikkusest;
– Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinnast;
– Baltisakslastest ja Nõmmest 80 aastat pärast nende lahkumist;
– Soome-ugri rahvaste saatusele pühendatud näitusest “Kellele isesvus, kellele autonoomia.”
– Sulevi ja Salme külade ning Eesti lipu 135. aastapäevast;
– EMSi koostööst rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Õnnitleme häid sõpru nende juubelite puhul ja ütleme hüvasti Tanel Moora ning isa Vello Saloga.

Aastaraamat maksab 7 eurot.

16, märts 2020 – EMS tegevus lähaiajal

Eesti Vabariigis kehtiva eriolukorra tõttu lükkab EMS määramata ajaks edasi kõik plaanitud tegevused, s.h. EMS Suurkogu (kavandatud 4. aprilliks) ja Muinsuskaitsekuu (18. aprill – 18.mai).

Püsime mõnda aega omaette, tunneme rõõmu digikultuuriaastast!
Olge terved!

9 märts 2020 – Möödub 76 aastat Nõukogude lennuväe pommirünnakutest Eesti linnadele

Kutsume teid esmaspäeval, 9. märtsil mälestame ohvreid, kes hukkusid 1944. aasta märtsis Nõukogude lennuväe pommirünnakutes Tallinnale ja teistele Eesti linnadele.

Kell 12 mälestusteenistus pommitamisohvrite matmispaigal Siselinna kalmistul.

Hingepalvuse peab preester Justinus Kiviloo.

Kell 18 – 19 mälestusteenistus Niguliste kirikus.

Esinevad Veronika Portsmuthi Kooriakadeemia kammerkoor ja organist Tiit Kiik.

Vaimulikuna teenib EELK peapiiskop Urmas Viilma.

Mälestuskõnega esineb ajaloolane professor Jüri Kivimäe.

Kõneleb Tallinna Linnavolikogu esimees Tiit Terik.

Kell 19.15 hakkavad lööma Tallinna kirikute leinakellad.

Harju tänava veeres süüdatakse mälestusküünlad.

5. märts 2020 – Peeter Päts VR I/3

Peeter Päts VR I/ 3140

Olete oodatud Vabadussõja-aegse Pärnu ja Pärnumaa kaitseliidu ülema ja Pärnu maakonna komandandi, Eesti riikliku looduskaitse rajaja kapten PEETER PÄTSI 140. sünniaastapäeva tähistamisele neljapäeval, 5. märtsil kell a4 Pärnu Metsakalmistule ning kell 15 KL Pärnumaa maleva staabis (Pikk 20).

Eesti Sõjahaudade Hoolde Liit
Kaitseöiidu Pärnumaa malev

3. veebruar 2020 – Näitus “Eesti riigipead 1918-2018” Karksi Nuias

Alates 3. veebruarist saab EMS näitust “Eesti riigipead 1918-2018” näha Karksi Nuia kultuurikeskuses.

&. veebruaril tutvustab näitust Ants Kraut.

18. jaanuar 2020 – President Pätsi surma-aastapäev

Olete palutud osa võtma president Konstantin Pätsi 64. surma-aastapäevale pühendatud mälestustalitusest laupäeval, 18. jaanuaril 2020 kell 12 Metsakalmistul Pätsi perekonna rahulas.

3. jaanuar 2020 – Mälestame Vabadussõjas võidelnuid

Vabadussõjas võidelnuid mälestame 3. jaanuaril kell 10.30 üle Eesti sada sekundit kestva vaikusega. Üle Eesti helisevad kirikukellad, kostavad veduriviled ja laevapasunad. Süütame Vabadussõjaga seotud mälestuspaikades küünlad ja asetame pärjad. Peatame kangelaste mälestuseks oma tavapärased toimingud, koguneme mälestussammaste juurde ja avaldame austust Eest eest elanud ja elu andnud inimestele.

2. jaanuar 2020 – Konstantin Possiet 200

Olete oodatud kindraladjudandi ja admirali, Pärnu linna aukodaniku Konstantin Possieti (2.1.1820 – 8.5.1899) 200. sünniaastapäeval mälestustahvli avamisele neljapäeval, 2. jaanuaril kell 15 Pärnus Suur-Posti 2.

Pärnu Linnavalitsus
Eesti Sõjahaudade Hoolde Liit
Pärnumaa Muinsuskaitse Selts