Uudised

2015

19. detsember 2015 – Jõulud Vigalas – KUMU 19 detsembril

Jõulud Vigalas – 1905. aasta revolutsiooni sündmuste keerises

19. detsembril kell 16-17 kõneleb Ants Laikmaa näitusel EMS esimees Peep Pillak.

http://kumu.ekm.ee/syndmus/joulud-vigalas-1905-aasta-revolutsiooni-sundmuste-keerises/

10. detsember 2015 – Patarei merekindlus arvati 14 kõige enam ohus oleva mälestise hulka Euroopas

Haag/Luksemburg 10. detsember 2015 – Euroopa juhtiv muinsuskaitseorganisatsioon Europa Nostra ja Euroopa Investeerimispanga Instituut kuulutavad täna välja 14 mälestist ja paika, mille rahvusvahelised eksperdid on valinud programmi “7 enimohustatut 2016“. Ühena neist tuuakse välja Patarei merekindlus Tallinnas.

Loe lisaks Europa Nostra pressiteatest.

5 november 2015 – Vello Salo 90

5. novembril tähistab isa Vello Salo 90 sünnipäeva. Eesti Muinsuskaitse Selts õnnitleb

November 2015 – November

November 2015

Neljapäev, 19 november kell 15 Tallinnas Teaduste Akadeemia Majas Kohtu tn 6 ajalookonverents „Konstantin Päts ja Jaan Tõnisson – Eesti riigi ehitajad“. Korraldavad K. Pätsi Muuseum ja Jaan Tõnissoni Selts. Lähem teave 51 35 652, 5540 107

Laupäev, 21. november kell 17 ja pühapäev, 22. november kell 15 Kiievi kammermuusikaansabli Artehatta kontsert. Korraldaja Eesti Ukrainlaste Kongress.

Laupäev, 28. november kell 12 Vabadussõja alguse päevale pühendatud kontsert-jumalateenistus ja küünalde süütamine Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus Toris. Pärast kontserti pärgade ja lillede asetamine Vabadussõja ausambale ning koosviibimine kohvilauas. Korraldavad EELK Tori Püha Jüri Kogudus ja Tori Kiriku Taastajate Ühendus. Lähem teave Jüri Kask 50 41292.

Näitus „Eesti riigipead 1918 – 1992“ .
Eestil on aastatel 1918-2015 olnud 18 riigipead, neist 5 olid sunnitud tegutsema pagulastena väljaspool kodumaad. Eesti riigipeadest hukati nõukogude okupatsioonivõimu poolt 4, vangistuses suri 5 ja üks sooritas enne vahistamist enesetapu. Kodumaale on ümber maetud 5 võõrsil surnud riigipead. Tänaseni ei ole teada 2 Eesti riigipea täpne saatus pärast arreteerimist, 8 riigipea haua asukoht on teadmata.
Näitust Eesti riigipeade kohta on võimalik tellida Eesti Muinsuskaitse seltsist kas tervikuna või mõne riigipea kohta eraldi, näitust täiendavad ka riigipeade raamatud ja postmargid koos esimese päeva ümbrikuga ning DVD „16 küünalt“. Koos näitusega on võimalik korraldada seminar või mälumäng Eesti riigipeadest. Huvilistel palume pöörduda Eesti Muinsuskaitse Seltsi poole.
16. novembrist on näitus avatud Kadrina Raamatukogus.

1 oktoober 2015 – Oodatakse kandidaate Euroopa Liidu/ Europa Nostra kultuuripärandi auhinnale

Euroopa Liidu/ Europa Nostra 2016 kultuuripärandi auhinnale oodatakse kandidaate: taotluse esitamise tähtaeg on 1. oktoober 2015

Euroopa Liidu/ Europa Nostra Kultuuripärandi auhind on kõige kaalukam ja hinnatuim tunnustus muinsuskaitse vallas Euroopas. See auhind on tunnustus arhitektidele, meistritele, muinsuskaitsjatele, vabatahtlikele, koolidele, kohalikele kogukondadele, mälestiste omanikele nende väljapaistva töö ja pühendumuse eest.

Auhinda antakse välja konserveerimise, teadustöö, pühendunud tegevuse ja hariduse ning teadlikkuse tõstmise eest..

2016. aastal tunnustatakse kuni 30 kultuuripärandi projekti ja algatust. Kuni seitse tööd pälvivad peaauhinna koos 10 000€ preemiaga. Välja antakse ka publikulemmiku auhind, mille otsustab Europa Nostra läbiviidud netihääletus.

Kõiki auhinnasaajaid õnntiletakse Euroopa Kultuuripärandi Auhindade Tseremoonial Madriidis, Hispaanias.

Esita oma projekt ja jaga teistega oma edulugu!

Tähtaeg: 1. oktoober 2015

Lisateave www.europanostra.org/apply-for-an-award-2016/

oktoober 2015 – Oktoober

OKTOOBER

Laupäev, 17. oktoober kell 12 Relvastatud Võitluse Liidu II staabipunkri mälestusmonumendi avamine Vigalas.

http://laanlane.ee/article/fotogalerii-vigala-metsas-valmib-metsavendade-m%C3%A4lestusmonument

Laupäev, 17. oktoober kell 12 mälestuspäev Lagedi Vabadusvõitluse muuseumis 70 aasta möödumise puhul II Maailmasõjast.

Kolmapäev, 21. oktoober kell 12 president Konstantin Pätsi säilmete ümbermatmisest kodumaale möödub 25 aastat. Mälestustalitus Metsakalmistul kell 12. Buss väljub Rahvusraamatukogu eest kell 11.15.

Näitus “Eesti riigipead 1918 – 1992” oktoobris Nissi Põhikoolis.

Huvitavat muinsuskaitselist tegevust oktoobris pakuvad EMS liikmed ja partnerid. Vaata lähemalt.

oktoober 2015 – Uusi trükiseid

UUS! EESTI MUINSUSKAITSE SELTSI JÕULUKLEEPS JA KAART 2015

Leegion 1942-1945. Pikk teekond Heidelaagrist Prahani. Kriitiline ülevaade ühest kuulsast eesti väeosast. Hanno Ojalo. Tallinn 2015 Hind 13€

Bagration. Mees, kes armastas sõda. Jüri Kotšinev. Grenader 2015 Hind 20€

Võõrsil. Jüri Kotšinev 2015 Hind 20€

Aastaraamat 2014. Eesti Kodu-uurimise Selts, Eesti Muinsuskaitse Selts, Eesti Genealoogia Selts. Tallinn 2015 Hind 7 €

Ajaloolised võtted: tõrv. Dan Lukas. MTÜ Ajaloolised võtted, Kärdla 2014

Eesti riigipead 1918-1992. Estonian Heads of State 1918-1992. Koostaja Peep Pillak, Eesti Muinsuskaitse Selts 2015

Konstantik Päts ja Buraševo (eesti ja vene keeles). Peep Pillak, Eesti Muinsuskaitse Selts 2015

Jäneda lugu muinasajast esmamainimiseni. Sarjast Võti minevikku. Georgi Särekanno, Tallinn-Jäneda 2014

Valgamaa linnamäed. Sarjast Võti minevikku. A. Kivirüüt, A. Kraut, I. Noorlaid Tallinn 2014

Arheoloogiga Lääne-Setomaa radadel. Sarjast Võti minevikku. M. Aun ja A. Kiristaja, Tallinn 2014

Arheoloogiga Põhja-Setomaa radadel. Sarjast Võti minevikku. M. Aun ja A. Kiristaja Tallinn 2014
Avinurme ja Lohusuu valdade arheoloogiamälestised. Sarjast Võti minevikku. Koostaja A. Kivirüüt. Tallinn 2014

Tondi sõjakooli memoriaal. Jaak Haud

17 september 2015 – EL/ Europa Nostra auhinnatseremoonia Eesti Vabaõhumuuseumis

Neljapäeval, 17. septembril toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Euroopa Liidu/Europa Nostra kultuuripärandi auhinnatseremoonia, kus tunnustatakse hariduse ja teadlikkuse tõstmise kategoorias pea-auhinna võitnud Eesti Vabaõhumuuseumi koolitusprogrammi maamajaomanikele. Auhinda tuleb üle andma Europa Nostra nõukogu liige Erik Schultz Norrast. Üritusel tänab Vabaõhumuuseumprogrammis osalenud partnereid, tutvustatakse Euroopa Liidu/Europa Nostra Kultuuripärandi Auhindu ning varasematel aastatel selle auhinna pälvinud Eesti projekte.

2, september 2015 – Laulvale revolutsioonile Euroopa ühtsuse auhind

Laulvale revolutsioonile Euroopa ühtsuse auhind

1923. aastal asutas krahv Richard Nikolaus Coudenhove-Kalergi Pan-Euroopa liikumise,  et ära hoida Esimese maailmasõja koleduste kordumist. Esialgu tahtis ajalugu teisiti, ent pärast Teist maailmasõda viis areng Euroopa Liidu sünnini.
Euroopa-Uniooni Münsteri osakond Saksamaal määrab iga kahe aasta tagant Coudenhove-Kalergi medali mõnele eurooplasele, kel on väljapaistvaid teeneid Euroopa ühtsuse edendamisel. Tänavune auhind on määratud Balti riikide laulvale revolutsioonile, mis aitas kaasa Berliini müüri langemisele ja Saksamaa taasühinemisele veerand sajandit tagasi.
2. septembril on kutsutud Münsterisse medalit vastu võtma Vytautas Landsbergis Leedust, Dainis Ivans Lätist ja Trivimi Velliste Eestist. Laudatio-kõne peab Saksamaa Pan-Euroopa liikumise juht, Euroopa Parlamendi asepresident Rainer Wieland.
Varem on Euroopa ühtsust sümboliseeriv medal antud teiste hulgas Europarlamendi esimesele presidendile Simone Veil´le ja endisele Luksemburgi peaministrile, tänasele Euroopa Komisjoni presidendile Jean-Claude Junckerile.

September 2015 – Septembri kava

SEPTEMBER 2015: teadmiste kuu muinsuskaitses

(Kogu kava vt lisas)

Neljapäev, 24. september Jaan Teemanti sünniaastapäev. Jaan Teemant oli 20. sajandi esimese poole Eesti olulisemaid poliitikuid, kelle kodutalu asus tänases Laagris, just vallamaja juures. Ta oli Eesti Vabariigi päevil neli korda riigivanemaks. Nõukogude okupatsiooni alguses Jaan Teemant arreteeriti ja mõisteti 1941. aasta aprillis kümneks aastaks vangi. Seejärel teated temast lõppevad. 24. septembril on Jaan Teemanti sünniaastapäev. Sel päeval kell 14.30 istutame tema kunagisse viljapuuaeda Teemanti mälestuskivi juurde õunapuu, süütame küünlad ja peale seda on kõik kohaletulnud oodatud Saue valla kultuurikeskusesse kuulama lõõtspillilugusid ning nautima kohvi ja kooki.

Laupäev, 26. september Keila ümbruses 1944. aastal toimunud lahingute 71. aastapäeva tähistamine. Kavas:
Kell 12.00  Sõit Kumna mälestuskivi juurde Keila Linnavalitsuse eest
Kell 13-15  Ajalookonverents Harjumaa Muuseumis (Linnuse 9, Keila), esinevad Eesti Akadeemilise Sõjaajaloo Seltsi liikmed

Aart Nõmm  Saaremaa ja Hiiumaa Eesti sõjalistes plaanides
Mati Õun  Eestiranna lugu
Hanno Ojalo  Moero – legendid ja tegelikkus
Jüri Kotšinev  Kui saabusid kaotajad ja kui saabusid võitjad

Kell 15-16.00  Vestlus kohvilauas.
Korraldab Keila Linnavalitsus

Teisipäev, 29. september kell 10 Vaali Vabariik 110 – Eesti omariikluse mõtte eellugu. Ajaloopäev ja konverents Koigi ja Koeru vallas Järvamaal. Info Ründo Mülts tel 5668 2165

Näitus „Eesti riigipead 1918 – 1992“  septembris Laupa Põhikoolis ja oktoobris Sindi Gümnaasiumis.
Eestil on aastatel 1918-2015 olnud 18 riigipead, neist 5 olid sunnitud tegutsema pagulastena väljaspool kodumaad. Eesti riigipeadest hukati nõukogude okupatsioonivõimu poolt 4, vangistuses suri 5 ja üks sooritas enne vahistamist enesetapu. Kodumaale on ümber maetud 5 võõrsil surnud riigipead. Tänaseni ei ole teada 2 Eesti riigipea täpne saatus pärast arreteerimist, 8 riigipea haua asukoht on teadmata.
Näitust Eesti riigipeade kohta on võimalik tellida Eesti Muinsuskaitse seltsist kas tervikuna või mõne riigipea kohta eraldi, näitust täiendavad ka riigipeade raamatud ja postmargid koos esimese päeva ümbrikuga. Koos näitusega on võimalik korraldada seminar või mälumäng Eesti riigipeadest. Huvilistel palume pöörduda Eesti Muinsuskaitse Seltsi poole.

25 august 2015 – Konverents Patarei tulevikust

Tallinna Patarei merekindlus kuulub ülimalt stuulipuhtana säilinud klassitsistliku kaitserajatisena kogu Euroopa arhitektuuripärandisse. Samas on tegemist Eesti Vabariigi vastupanu võimsa sümboliga, kommunismi- ja natsismiohvrite mälestusmärgiga.

25. augustil kell 10 algab Patarei avaras KATLAMAJAS konverents, mis on pühendatud selle väljapaistva mälestise tulevikule.

Kava vt lisas.

31. juuli 2015 – Mälestusplaat major Kurele

31. juulil kell 14.00 avatakse Valgamaal Sangastes Tammiku talu seinal plaat major Friedrich Kure (VR II/3) mälestuseks, kes hukkus siin 70 aastat tagasi NKVD haarangus, kui oli tulnud oma haiget isa vaatama.

30 juuli 2015 – President Pätsi mälestuspäev Kloostrimetsas

Kloostrimetsa mälestuspäev 30. juulil 2015:


Kell 12 Mälestustalitus Metsakalmistul Konstantin Pätsi perekonna rahulas. Lipuvalve (Fraternitas Estica, Eesti Muinsuskiatse Selts, Kindral Johan Laidoneri Selts).

Hingepalve – Kaitseliidu peakaplan EAÕK ülempreester Aleksander Sarapik

Eesti hümn (ühislaul)
 
Kõne – ajaloolane Mart Nutt

Pärgade-lillede asetamine

         
Rongkäigus liikumine üle tänava Kloostrimetsa talu õuele

Kell 13  Kloostrimetsa talu mälestuskivi juures – kohtumine hr. Matti Pätsiga, vestlusring mementolastega  

Kõnekoosolekut juhatab  Konstantin Pätsi Muuseumi juhatuse esimees hr.Trivimi Velliste

Lillede asetamine talu mälestuskivi juurde
Palmihoone ja avamaa külastus

11, juuni 2015 – Europa Liidu/Europa Nostra muinsuskaitseauhind – peapreemia Eestisse!

Euroopa Liidu Kultuuripärandi Auhind / Europa Nostra Auhind 2015:
Eesti projekt pälvib Oslo auhinnatseremoonial peaauhinna

Oslo, 11. juuni 2015 – Euroopa Liidu Kultuuripärandi Auhinna / Europa Nostra Auhinna võitjaid tunnustatakse täna õhtul Oslo Raekojas. Auhinnatseremooonia viivad läbi tunnustatud ooperilaulja ja Europa Nostra president Plácido Domingo ning Euroopa haridus-, kultuuri-, noorsoo- ja spordivolinik Tibor Navracsics, tseremoonial osaleb Norra Kroonprints Haakon. Publikut, kelle hulka kuulub 600 elukutselist ja vabatahtlikku muinsuskaitsjat ning kultuuripärandi toetajat tervest Euroopast, tervitavad Oslo linnapea Fabian Stang ning Norra Kliima ja Keskkonna minister Tine Sundtoft. 

Fotod ja intervjuud auhinnavõitjatega lisas!

22, mai 2015 – EELK Teeneteristi III järgu orden EMS esimehele Peep Pillakule

EELK tunnustab EMS esimeest Peep Pillakut Teeneteristi III järgu ordeniga. Peep Pillak on ajaloolane, muinsuskaitsja, arhivaar ja literaat. Lähemalt saab lugeda Eesti Kiriku ajalehest.

22.-31. mai 2015 – Euroopa Ajalooliste Kalmistute Nädal

Avasta Euroopa ajaloolisi kalmistuid!
Euroopa Ajalooliste Kalmistute Nädal 22. – 31. mai 2015

Eesti Muinsuskaitse Selts kutsub tutvuma ajaloolise Mõigu kalmistuga kolmapäeval, 27. mail.
Kalmistu ajaloost kõneleb ja kalmistut tutvustab EMS esimees Peep Pillak.


Oodatud on vabatahtlikud lillede istutamiseks ja võsa koristamiseks!


See kunagine suursugune Tallinna kalmistu on praegu avalikkusele võrdlemisi tundmatu ning hetkel väga halvas olukorras – hauatähised on suures osas lõhutud või ümber lükatud, kalmistu võsastunud. Kalmistu rajasid 1774. aastal baltisakslased,  nende ümberasumine 1939. aastal jättis Mõigu kalmistu ilma koguduseta. Kalmistut on laiaulatuslikult rüüstatud alates aastast 1940. Mõigu kalmistule (Tallinna Toomkiriku koguduse kalmistule), tuntud ka kui Pühamägi, on maetud näiteks järgmiste  perekonnanimede kandjad ja isikud: Krusenstern, General Baranoff, Commandant Pattküll, Uxkül, Baron Ungern-Sternberg, Wiedeman, Allik, Heller, Kallas, Kark ja paljud teised.
Buss Mõigu kalmistule väljub Mere puiesteelt kell 16. Palume ette registreerida kuni 25. maini telefonil 6412 522, 5051781 või aadressil info@muinsuskaitse.ee

Euroopa ajalooliste kalmistu nädala üritustega mujal Euroopas saab tutvuda siin:

http://www.significantcemeteries.org/search/label/WDEC

18 aprill – 18 mai 2015 – Muinsuskaitsekuu

Muinsuskaitsekuu lõpetamine esmaspäeval, 18. mail kell 15 Vanatehnika Muuseumis Nõmme-Kase 12.

Eesti Vanatehnika Muuseumi asutaja ja juhataja Rene Levoll esitleb oma raamatut “Impeeriumi viimane autovõistlus”. Rikkalikult fotodega illustreeritud raamatus antakse ülevaade Balti Auto- ja Aeroklubi III autovõistlusest suurvürstinna Viktoria Fjodorovna auhinnale, mis algas Tartus ja toimus juulis 1914 Liivimaa teedel. Kuna süttis I maailmasõda, siis tuli võidusõit katkestada. Raamatus antakse päev-päeva kaupa edasi võiduajamise kulgemist ja sellega paralleelselt maailmapoliitika dramaatilisi sündmusi. Raamat on tõlgitud ka vene ja inglise keelde ning on muinsuskaitsekuu lõpetamisel müügil soodushinnaga.

Euroopa vabatahtlike ja kodanikuühenduste algatusel on 2015 tehnika- ja tööstuspärandi aasta.
http://www.industrialheritage2015.eu

Eesti Kodu-uurimise Seltsi, Eesti Muinsuskaitse Seltsi ja Eesti Genealoogiaseltsi X aastaraamat ilmunud:

http://www.eesti.ca/eesti-kodu-uurimise-seltsi-eesti-muinsuskaitse-seltsi-ja-eesti-genealoogia-seltsi-kumnes-aastaraamat/article44851

14, aprill 2015 – Eesti Vabaõhumuuseum pälvis kõrge rahvusvahelise tunnustuse

Eesti Vabaõhumuuseum pälvis Euroopa Liidu/Europa Nostra muinsuskaitseauhinna

http://www.europanostra.org/news/576/
Oma arvamuse auhinnatud projektide kohta saab öelda ka avalikkus. Internetihääletus http://vote.europanostra.org/

28 märts 2015 – EMS Suurkogu

28 märts 2015 – EMS Suurkogu

Laupäeval, 28. märtsil toimub EESTI MUINSUSKAITSE SELTSI SUURKOGU.

Koht: Pikk 46
Aeg: kell 12

Kõik liikmed on oodatud!
Päevakava lisas.

14 märts 2015 – Eesti Kongress 25

Eesti Kongressi 25. aastapäeva kontsertaktus EESTI KEELES, EESTI MEELES laupäeval, 14 märtsil kell 12 Estonia kontserdisaalis.
olete lahkesti palutud osalema!

Kutse

9 märts 2015 – Märtsipommitamise mälestuspäev

Ootame Teid osa võtma
1944. aasta märtsis Nõukogude lennuväe poolt Tallinnale sooritatud pommirünnakute ohvrite meenutamiseks korraldatud mälestushetkedest esmaspäeval, 9. märtsil.


Kell 12 mälestusteenistus Siselinna kalmistul. Pommiohvrite matmispaigale rajas Tallinna linn 2004. aastal mälestusmärgi, mille  jalamile asetatakse pärgi, lilli ja süüdatakse küünlad.
Mälestuskõne peab Tallinna Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.
Hingepalvuse peab EAÕK ülempreester,
Kaitseliidu peakaplan major Aivar Aleksander Sarapik.


Kell 18 – 19 mälestusteenistus Niguliste Muuseum-Kontsertsaalis.
Esineb organist Tiit Kiik.
Vaimulikuna teenib EELK Tallinna praost Jaan Tammsalu.
Aastapäevakõnega esineb ajaloolane Jaak Juske.
Tallinna Linnavolikogu aseesimehe Toivo Tootseni sõnum.

Meie Isa palve ja rahusoov

Avatud on fotonäitus Tallinna, Tartu, Narva ja Helsingi pommitamisest.


Kell 19.15 hakkavad lööma Tallinna kirikute leinakellad.
Harju tänava veeres süüdatakse mälestusküünlad.

26 veebruar 2015 – Olukorrast Ukrainas

Eesti Vabariigi suursaadik Ukrainas T.E. Sulev Kannike kohtub Eesti Muinsuskaitse Seltsis Tallinna Toompea malevkonnaga, teemaks olukord ja arengud Ukrainas.

24. veebruar 2015 – Head Eesti Vabariigi aastapäeva!

Õnnitleme Eesti Vabariigi 97. aastapäeva puhul!

Kell 7.30 ootame kõiki lipuheiskamisele Toompeal.

Kell 11 riiklik talitus Metsakalmistul.

9 veebruar 2015 – Näitus

Esmaspäeval, 9. veebruaril kell 16 avame Okupatsioonide Muuseumis näituse Eesti riigipeadest.

Näitus on osa Siseministeeriumi ja Kodanikuühiskonna Sihtasutuse toetatud projektist “Õppides ajaloost”.

2 veebruar 2015 – Head Tartu rahu aastapäeva!

LP EMS liikmed, sõbrad!
 
Pärast rahulepingule allakirjutamist ütles Jaan Poska Eesti delegatsiooni liikmetele: “Tänane päev on kõige tähtsam Eestile tema 700-aastases ajaloos: täna esimest korda Eesti määrab ise oma tuleviku saatust.”
 
Tervitame EMS liikmeid ja sõpru selle ajaloolise tähtpäeva puhul!
 
 
 
Teie,
Eesti Muinsuskaitse Selts