Uudised

2012

12 detsember 2012 – Eesti Muinsuskaitse Selts XXV

MUINSUSKAITSE ON MEIE TULEVIKU KAITSE (EMS 25)

12.detsembril möödub veerand sajandit Eesti Muinsuskaitse Seltsi asutamisest. Muinsuskaitseliikumine oli taasiseseisvumisaja esimesi suuremaid rahvaliikumisi ning kõige esimene, millest moodustus ülemaaline organisatsioon. Liikumine rõhutas algusest peale ajaloomälu katkematust ning taastas meie iseolemise sümboleid – Vabadussõja mälestusmärke ja riigi ning rahvuse juhtide ausambaid. Tartu muinsuskaitsepäevadel aprillis 1988 toodi esmakordselt taas avalikkuse ette suurel hulgal sinimustvalgeid lippe. Selleks ajaks tõusis seltsi liikmeskond kümne tuhandeni.

Nüüdne EMS korraldab käsikäes teiste kodanikuühenduste, riigiasutuste ja omavalitsustega kevaditi muinsuskaitsekuud ning sügiseti Euroopa muinsuskaitsepäevi. Algaastatest peale on seltsi üheks tähtsamaks töövormiks talgud mälestistel ja nende ümbruses. Seltsi eesmärk on kaasata võimalikult palju vabatahtlikke meie ajaloo- ja kultuuripärandit hoidma, süvendades ja tugevdades rahva muinsusteadvust.

Seltsi aastapäevapidustused leiavad aset 12.12.12 algusega klell12 Tallinna Suurgildi hoones (Ajaloomuuseumis, Pikk 17). Päevakohaste ettekannetega esinevad seltsi auesimees Trivimi Velliste ja esimees Jaan Tamm. Sünnipäevalast tervitavad Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves, Eesti Panga president Ardo Hansson, kultuuriminister Rein Lang, kaitseminister Urmas Reinsalu, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Esitletakse raamatut „Eesti Muinsuskaitse Selts 25“, avatakse aastapäevanäitus ning tutvutakse veerandsajandi taguste filmikroonika kaadritega.

Seltsi lipukirjaks on: muinsuskaitse on meie tuleviku kaitse!

Detsember 2012 – Uued trükised

Eesti Muinsusakaitse Selts 25.  Tallinn 2012. Hind 25 €

EMS 25 tervikasi.  Eesti Post. Hind 1 €

Robert Nerman. Mustamäe ajalugu 1960. aastate alguseni.  Tallinn 2012.  Hind 16 €

Postmark EMS 25.  Hind 1 €

Die Archive Estlands im europäischen Kontext.  Estonian Archives in the European Context.  Eesti Arhivaaride Ühing, 2012.

Eesti Kodu-uurimise Seltsi, Eesti Muinsuskaitse Seltsi ja Eesti Genealoogia Seltsi aastaraamat 2011.

Eesti Muinsuskaitse Selts 25. Seinakalender, kus märgitd nii EMSle ajalooliselt olulised sündmused kui 2012. aasta tähtpäevad

Usk vabadusse. Artikleid ja mälestusi Eesti Evageelse Luterliku Kiriku osast Eesti iseseisvuse taastamisel. Tallinn 2011

22 september 2012 – Vastupanuliikumise päev Viljandis

KONSTANTIN PÄTSI MUUSEUMI ESIMEHE TRIVIMI VELLISTE KÕNE VASTUPANUVÕITLUSE PÄEVAL

22. SEPTEMBRIL 2012 VILJANDI JAANI KIRIKUS

Oma tänavust mälestuskõnet siin paljunäinud pühakojas pean alustama jutustusega, mis kahjuks on verd tarretama panev. See on karm ja kurb lugu, mis leidis aset täpselt 68 aastat tagasi – 22. septembril 1944 Eesti pealinna eeslinnas Nõmmel. Selle loo jutustas mulle väga kõrgesse ikka jõudnud tallinlane, kes tookord oli väga noor mees. See lugu pärineb jutustaja koolipõlve pinginaabrilt, kes nüüdseks on ise juba manalateedel, kuid kes ei soovinud seda endaga hauda kaasa viia

3 – 9 september 2012 – Eesti tähistab Euroopa muinsuskaitsepäevi

Eesti tähistab Euroopa muinsuskaitsepäevi koos paljude Euroopa riikidega juba alates 1993. aastast.  Iga aasta septembris tutvustame avalikkusele Eesti muistisi ja mälestisi, vabatahtlikud hoolitsevad mälestiste seisukorra eest,iõppekäikudel ja ekskursioonidel õpime tundma ka vähem tuntud või lausa tundmatuid muistisi ja kultuuriloolisi paiku, korraldame näitusi, seminare, konverentse, töötubasid.

Tänavu tähistab Eesti Euroopa muinsuskaitsepäevi teemal „Sõja ja rahu mälestised“ . 

Euroopas pole riiki ega rahvast, kelle saatust poleks mõjutanud sõjad ja relvakonfliktid.  Teiste seas on Eesti pidanud üle elama arvukaid sõdu, ja sõdade vahel üles ehitama oma riigi.

Sõjad on mõjutanud meie arhitektuuri, kunsti kirjandust – rahva kogu ajalugu.

Euroopa muinsuskaitsepäevade kavas on erinevaid huvipakkuvaid üritusi:

5. september – kell 16 tutvustab Dvigateli tööstuspiirkonda Artut Ümar Tallinna Kultuuriväärtuste Ametist. Kogunemine Suur-Sõjamäe 10a ees.

5. septemer       –              seminar „Tõrva – väärtuslik Eesti väikelinn“. Seminar jätkab eelmisel aastal alustatud seminaride sarja Eesti linnade ja külade elu-olust – arhitektuurist, miljööst, tavadest.  Seminar juhib tähelepanu sellele, mida head ja väärtuslikku Eesti väikelinnad endas peidavad ja kui haavatavad nad võivad olla.

6. september    –              rahvusvaheline konverents Arhitektuurimuuseumis „Külm sõda – kuum teema Euroopas“.  Konverentsil astuvad lisaks Eesti esinejatele üles külma sõja tunnistajad ja uurijad Taanist, Saksamaalt, Lätist, Norrast, Rootsist.

7. september – kell 17.30 tutvustab Dvigateli tehase elamukvartalit Tartu maantee ääres Kaarel Truu Tallinna Kultuuriväärtuste Ametist.

8. september    –              ajalookonverents Sõrves „Zerel 95“. Konverentsi korraldab Saaremaa Muinsuskaitse Selts.

8. september kell 12 ajalookonverents Eesti Ajaloomuuseumis Maarjamäel “Läänemeri Vabadussõjast Teise maailmasõjani”.

Euroopa muinsuskaitsepäevi korraldab Eesti Muinsuskaitse Selts koostöös riigi- ja linna-asutuste, muuseumide, kodanikuühenduste ja arvukate vabatahtlikega. 

20, juuli 2012 – Saksa Sõjahaudade Hooldeliidu laager Eestis

9. – 19. juulini toimus Toilas Saksa Sõjahaudade Hoodeliidu suvelaager. Korrastati saksa sõjaväekalmistut Toilas, tutvuti Eesti ajaloo ja kultuuripärandiga.

Laagri lõppedes tutvustas Saksa noortele Tallinna vanalinna Eesti Muinsuskaitse Selts, giidiks Ants Kraut.

12. juuli 2012 – Hauatähis metsavendadele Koonga valla Mihkli kalmistul

Hauatähis metsavend Mihkel Havile ja tema salga liikmetele

12. juulil avatakse Pärnumaal Koonga vallas Mihkli kalmistul metsavend Mihkel Havi ja tema salga liikmete hauatähis.

14. juuni 2012 – Küüditamise aastapäev 14. juunil

Eesti Muinsuskaitse Selts kutsub osa võtma küüditamise aastapäevale pühendatud mälestusüritustest:
– kell 15 Leinapäeva mälestustseremoonia Linda kuju juures.  Kõneleb Vabariigi president, palvuse peab EELK peapiiskop Andres Põder, pöördumine Memento Liidu esimehe Enn Tarto poolt, pärgade panek.  Kell 16 algab jumalateenistus Jaani kirikus.

– kell 16 Okupatsioonide Muuseumis küüditatute ja okupatsiooniohvrite mälestusele pühendatud koosviibimine. Kell 16 Luukas Ilvese sõnavõtt, kell 16.15 Imbi Paju dokumentaalfilm “Tõrjutud mälestused”

 kell 18 mälestusteenistus Pääsküla küüditatute mälestusmärgi juures.  Mängib Kaitseväe orkester, esineb välisminister Urmas Paet.  Kell 19.30 mälestuskontsert Nõmme Lunastaja kirikus.

7. mai 2012 – Mälestustahvel Briti Esimesele Merelordile

7. mail 2012 avati ja õnnistati Püha Vaimu

kirikus mälestustahvel Eesti Vabadussõja-aegsele

Briti Esimesele Merelordile admiral Wemyss´ile,

kellel oli määrav osa Kuningliku Mereväe abieskaadri

saatmisel Läänemerele.

18 aprill – 18 mai 2012 – Muinsuskaitsekuu

Kutsume kõiki osa võtma 18. aprillist kuni 18. maini toimuvast muinsuskaitsekuust.

Õpime üheskoos tundma Eesti mälestisi ja muistisi, korrastame ühisel jõul ajaloolisi ja kultuuriloolisi paiku, Kaitseväe kalmistut, sõjahaudu ja muud talveprahist puhastamist vajavat pärandit.

Olete oodatud kolmapäeval, 18. aprillil kell 13 Tallinnas Katariina käigus asuvasse Katariina kirikusse

Muinsuskaitsekuu pidulikule avamisele.

Muinsuskaitsekuu avab kultuuriminister Rein Lang.

Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti poolt tervitab Boris Dubovik.

Tervitus fondilt “Hereditas”

Täname tublimaid vabatahtlikke muinsuskaitsjaid ning anname välja Karuteene medali.

Esineb Püha Miikaeli poistekoor.

Kohvilaud.

NB!  Kirik on kütmata, palume soojalt riidesse panna!

3.aprill 2012 – Kohtumine minister Hanno Pevkuriga

Teisipäeval, 3.aprillil kell 16 kohtub Tallinna Järvalaste Selts minister Hanno Pevkuriga.

aprill 2012 – Muinsuskaitse ootab kutset kooli!

Aprilli keskpaigas algaval muinsuskaitsekuul on koolid üle Eesti juba teist korda oodatud osa võtma pärandihariduse projektist. ”Tagasi kooli” nädala vaimus saavad huvilised õpetajad ja koolijuhid kutsuda külla külalisõpetajaid –  muinsuskaitse asjatundjaid.

Möödunud aastal sai enam kui 50 kooli, 40 vabatahtliku õpetaja ja SA Noored Kooli toel  taastatud Eesti koolides muinsuskaitsepäeva tähistamise komme. Erakordselt hea tagasiside nii koolidelt kui ka esinejatelt julgustab ka tänavu end priitahtlikeks koolmeistriteks pakkuma lootuses, et muinsuskaitse tundidest kujuneb iseenesestmõistetav traditsioon.

Saadame Teile esimese nimekirja asjatundjatest kellega võib ühendust võtta ja muinsuskaitsekuuks st muinsuskaitsepäevast 18 aprillil kuni muuseumipäevani 18. mail kokkuleppeid sõlmida.

Oma kogemustest ja erinevatest teemadest on nõus rääkima nii Muinsuskaitseameti ja Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti ametnikud, Eesti Muinsuskaitse Seltsi liikmed, pärandkultuuri kaardistajad, muuseumitöötajad ja kõrgkoolide õppejõud. Valida on paljude erinevate teemade vahel.  Julgustan kõiki koole esitama ka omapoolseid ettepanekuid konkreetsete teemade jaoks, küllap leiame koostöös ka vastava asjatundja.

Eelmise aasta kogemuse põhjal soovitame kaaluda ka õuesõppe tunde, sest õpilastele pakkusid huvi nii Kaitseväe kalmistu, kirikud, linnaekskursioonid jms.

Külaliõpetaja kandidaatide nimed ja kontaktandmed leiab  Eesti Muinsuskaitse Seltsi kodulehelt www.muinsuskaitse.ee või küsige  allakirjutanuilt.

Kontaktid:

Riin Alatalu

Riin.alatalu@tallinnlv.ee

5119439

Helle Solnask

helle@muinsuskaitse.e

6412522; 5051781

www.muinsuskaitse.ee

31 märts 2012 – Eesti Muinsuskaitse Seltsi Üldkogu

31. märtsil kell 12 toimub EMS ruumes Pikk 46 Eesti Muinsuskaitse Seltsi Üldkogu.  Kõik liikmed on oodatud osa võtma!

Päevakava vt lisas.

25. märts 2012 – Küüditamise mälestuspäev

Pühapäeval, 25. märtsil kell 12 kutsub Memento Vabadussõja Võidusamba juurde mälestama 1949. aasta küüditamise ohvreid.

Kell 13 algab jumalateenistus Jaani kirikus, teenib EELK peapiiskop Andres Põder.

Kõik on oodatud.

21 märts 2012 – Muinsuskaitsealasest liikumisest Valgas

21. märtsil kell 16 toimub Valga Muuseumis ettekandeõhtu “Muinsuskaitsealasest liikumisest Valgas seoses Eesti Muinsuskaitse Seltsi 25. aastapäevaga”.

Esinevad Peep Audova, Üllas Linder ja Toivo Gulbe.

Aadress: Vabaduse 8, Valga

Olete kutsutud!

9. märts 2012 – Märtsipommitamise ohvrite mälestuseks

1989.aastal alustas Eesti Muinsuskaitse Selts 1944. aasta 9. märtsi pommitamise ohvrite mälestamist hingepalvega Siselinna kalmistul, mälestusüritusega Niguliste kirikus ning küünalde süütamisega Harju tänava haljasalal Niguliste kiriku ümbruses.

Hea kaaslinlane!

Ootame Teid osa võtma1944. aasta 9. märtsil Nõukogude lennuväe poolt

Tallinnale sooritatud pommirünnakute ohvrite meenutamiseks

korraldatud mälestustseremooniatest.

Kell 12.00 algab mälestusteenistus Siselinna kalmistul.

Pommiohvrite matmispaigale rajas Tallinna linn 2004.aastal mälestusmärgi,

mille  jalamile asetatakse lilli ja süüdatakse küünlad.

Mälestuskõne peab Tallinna Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut.

Hingepalve loeb EAÕK preester Kuldar Rajapuu

Kell 17 mälestustahvli avamine pommitamise ohvritele Harju tänaval

           Kell 17. 30 – 17. 55 Niguliste Muuseum-Kontsertsaalis kontsert,                     

kus musitseerivad Aare Tammesalu (tšello), Andres Uibo (orel),

Ka Bo Chan  (kontratenor)  ja Aarne Ots (trompet)

Kell 18.00 algab kontsert-mälestusteenistus Niguliste kirikus

Vaimulikuna teenib Tallinna praost ja Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsalu

Aastapäevakõne peab Jaan Tamm

Tallinna Linnavalitsuse sõnumi esitab abilinnapea Merike Martinson                

Kell 19.15 hakkavad lööma Tallinna kirikute leinakellad.

Harju tänava veeres süüdatakse mälestusküünlad.

14. veebruar 2012 – Loeng Pärnus

Teisipäeval, 14. veebruaril kell 17.30 toimub Pärnus Ingeri-Soome majas Lõuna 18 loeng väljapaistvatest isikutest Pärnumaa kalmistutel.
Kõneleb Eduard Rajari

9. veebruar 2012 – Avalik ettekandeõhtu kindral Laidoneri matmispaigast Vladimiris ja hauaplatsist Siselinna kalmistul

Avalik ettekandeõhtu Eesti Muinsuskaitse Seltsis:

Kindral Johan Laidoneri matmispaigast Vladimiris ja tema hauaplatsist Tallinna Siselinna kalmistul.

Kõneleb endine ENSV Julgeolekukomitee esimehe asetäitja Vladimir Pool.  Ettekandeõhtu toimub 9.veebruaril kell 16 Pikk 46 Eesti Eruohvitseride Kogu algatusel.

2 veebruar 2012 – Tartu Rahu 92. aastapäev

Tartu Rahulepingu 92. aastapäeva tähistamiseks korraldab Nõmme Heakorra Selts traditsioonilise teenistuse Nõmme Rahu Kirikus 2. veebruaril kell 18. 

Olete oodatud!

3. jaanuar 2012 – Vabadussõja relvarahu

3. jaanuaril 1920 kell 10.30 vaikisid Eesti Vabadussõjas relvad.

Meeleheitlik sõda oli meilt lahinguväljal nõudnud 2121 inimelu, haavadesse-haigustesse suri teist sama palju. Peale nende mõrvatud, teadmata kadunud – ühtekokku kuus tuhat ohvrit. Ent edukas võitlus oli loonud alusmüüri oma riigi tegelikuks ehitamiseks.

.  Kutsume igal aastal kõiki kaasmaalasi, kohalikke omavalitsusi, kaitseliitlasi jt. kell 10.30 Vabadussõjas võidelnuid mälestama

Süüdakem kirikukellade helina saatel mälestusmärkide juures küünlad, asetagem lilli. Peatugem hetkeks. Kandkem sel päeval rinnas sinimustvalgeid värve. Andkem au nendele, kelle ohvrimeelsus tegi eestlastest riigirahva.

Tallinnas Vabadussõja võidusamba juures toimuval mälestustalitusel kõnelevad kaitseminister Mart Laar ja Reaalkooli kasvandik. Teenib EELK  peapiiskop Andres Põder.

Mälestustalitused toimuvad kõikjal üle riigi, kus on Vabadussõja mälestusmärke.

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik

Eesti Muinsuskaitse Selts

Eesti Lipu Selts

Eesti Sõjahaudade Hooldeliit

Kindral Johan Laidoneri Selts

MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum