Uudised

2023

Häid pühi!

Kallid sõbrad!

Soovime rõõmsaid jõule ja õnne uueks aastaks!

Eesti Muinsuskaitse Seltsi jõulukaardi kujundas Priit Herodes.

Eesti Muinsuskaitse Seltsi jõulukaardi kujundas Priit Herodes.

Kaitseme üheskoos muinsust, hoiame Eestit ja peame ikka meeles Hando Runneli sõnu: Kui sind kiusab kurat, hüüa valjusti: Kurat! Kui sind jälgib jumal, ütle julgesti: Jumal! Ära häbene sõpru, ära vaenlasi varja; lahke meelega mine väike karjalaps karja.

Häid pühi!

Alati teie

Eesti Muinsuskaitse Selts J

Toiduabli Ukraina kassidele/koertele

Lahkete inimeste annetatud kassi- ja koeratorit on peatselt teel harkivisse. Detsember 2023

Aitäh, sõbrad, et lühikese ajaga nii palju toiduabi sõjajalus kassidele ja koertele Ukrainas tõite!

Kalamaja August, üleval paremas nurgas, mobiliseeris oma suure sõpruskonna, häid inimesi oli palju ja peatselt läheb kogutud lemmikloomatoit Ukraina poole teele. August paneb ka omalt poolt hea portsu kaasa ning lisaks veel annetatud raha, mis laekus Eesti Muinsuskaitse Seltsi!
Arvutame kokku ja anname teada, mis summaga Harkivi kandi kasse/koeri sel külmal ja kõledal talvel toetada saame.

Aitäh lahketele annetajatele!
Aitäh Augusti pereliikmetele ja majanaabritele!

Aitäh Arnole, et taas võtad ette pika tee Harkivisse!

Soovime kõigile häid jõulupühi! Usku, lootust ja armastust, ja ükskord me võidame niikuinii!

Slava!

Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhind 2023

Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna 2023
pälvib Artur Ümar.

 Teisipäeval, 12. detsembril, Eesti Muinsuskaitse Seltsi 36. sünnipäeval tunnustab Eesti Muinsuskaitse Selts Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinnaga pühendunud muinsuskaitsjat, vanade kahhelahjude uurijat ja taastajat, noorte muinsuskaitsjate õpetajat, ajalooliste ahjude eeskujul uute ahjude ehitajat, mälestiste omanike nõustjat Artur Ümarat.

Artur Ümar, Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna 2023 laueraat. Foto Helle Solnask

Artur Ümar, Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna 2023 laureaat. Foto Helle Solnask

Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna valmistab kujur Mati karmin.

Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna valmistab kujur Mati karmin

Tullio Ilomets (13. 07. 1921 – 22. 08. 2018) oli laia silmaringi ja mitmekülgsete huvidega teadlane, kes pidas tähtsaks eri valdkondade omavahelist sidet ning teaduse rakendamist igapäevaellu. Pikki aastaid tegeles Tullio tulemuslikult ajalooliste esemete uurimise ja tutvustamisega, vanade kalmistute dokumenteerimisega, farmaatsia, keemia, muinsuskaitsega. Tema sooviks oli, et eksperdid, kelle töö sageli avalikkusele varjatuks jääb, oleksid samuti tunnustatud ning nende panus meie elu edendamisse saaks ära märgitud. Auhind pöörab ühiskonna tähelepanu muinsuskaitse ja sellega seotud teaduste olulisusele ja loodetavasti innustab noori järgima Tullio Ilometsa elutööd. Ajaloo tundmine on oluline igas eluvaldkonnas, muinsuskaitse ja sellega seotud teadused väärivad ühiskonnas rohkem tähelepanu.

Eesti Muinsuskaitse Selts asutas Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna 2016. aastal Tartu Akadeemilise Muinsuskaitse Seltsi asutaja ja pikaaegse juhi, Eesti Muinsuskaitse Seltsi teenetemärgi suurpaela ning Valgetähe III klassi ordeni kavaleri, Ülikooli Samba autiitli kandja, Tartu linna aukodaniku Tullio Ilometsa elutöö auks tähistamaks tema 95. sünnipäeva.

 

Tullio Ilometsa muinsuskaitseauhinna laureaadid:
2017    muinastehnoloog, keemik, ajaloolane, arheoloog ja restauraator Jüri Peets.

2018     vanatehnika uurija ning ajalooliste fotode tuvastaja Rene Levoll.

2019 Eesti lähiajaloo ja sõjajärgse vastupanuliikumise uurija, kadunud sõjameeste, metsavendade ja tsiviilisikute tuvastaja Arnold Unt.

2020 Tartu Akadeemilise Muinsuskaitse Seltsi pikaajaline eestvedaja, kultuuriloo koguja ja tutvustaja Ille Palm.

2021     vabatahtlik muinsuskaitsja, vaimulik, kaitseliitlane, ajakirjanik, Saaremaa Muinsuskaitse Seltsi juht, Eesti sõja-ajaloo uurija ja tutvustaja Tõnu Veldre.

2022      kujur, ajaloohuviline, vanavara ja ajalooliste dokumentide koguja Mati Karmin.

Toiduabi Ukraina koduta lemmikloomadele

Head seltsikaaslased, sõbrad!

 Palume teie kaasabi ka sel talvel, et aidata Ukrainas koduta jäänud lemmikloomi!

Alanud on järjekordne jõhker sõjatalv. Eesti Selts Harkivis eesotsas esimees Jelenaga proovib niipalju, kui jõudu jätkub hoolt kanda hüljatud lemmikloomade eest, keda on ühtekokku väga, väga palju. Kassidel ja koertel ei ole toitu, pidev nälg ja hirm on kasukad nõrgaks muutnud, haigused kipuvad kallale. Mullu saadetud toit sai isukalt nahka pandud, aitäh kõikidele, kel oli võimalus aidata!

Kalamaja kass August on lubanud appi tulla ja palub oma arvukatel sõpradel ka tänavu olla kaastundlikud ja tuua toiduabi Ukraina kassidele ja koertele.

Palume toiduabi tuua Tallinnas aadressil Kopli 24
kuni 17. detsembrini.

Värava küljes on kott, kuhu toiduports panna. Kel on võimalus rohkem aidata, palum

Ukrainas on palju lemmikloomi, kelle peremehed on kas põgenenud või surma saanud.

Ukrainas on palju lemmikloomi, kelle peremehed on kas põgenenud või surma saanud.

e võtta ühendust Kalamaja Augusti juures elavate inimestega telefonil 5071534.

Aitame üheskoos Harkivi kandi koduta lemmikloomi ja saadame neile jõuluks ja uueks aastaks toitu!
Annetatud toidu aitab kohale toimetada Eesti Muinsuskaitse Seltsi liige Arno.

Elagu Ukraina!

Eesti Muinsuskaitse Selts
53 494 304

Eesti Muinsuskaitse Selts 36

Kallid seltsikaaslased!
Ootame teid 12. detsembril kell 16-18 Tallinna Linnaarhiivi Tolli tänaval, et üheskoos tähistada Eesti Muinsuskaitse Seltsi 36. sünnipäeva!

Sünnipäevapeol anname üle ka järjekordse TULLIO ILOMETSA MUINSUSKAITSEAUHINNA, järjekorras seitsmenda.

Olete lahkelt oodatud!
Teie Eesti Muinsuskaitse Selts

Jõulukaart ja kleeps 2023

Ilmunud on Eesti Muinsuskaitse Seltsi jõulukleepsud ja kaart. AutorJõulud 2023 Priit Herodes. EMS jõulukaardi või kleepsu ostmisega toetad vabatahtlikku muinsuskaitseliikumist!

Ilusaid saabuvad pühi soovib Eesti Muinsuskaitse Selts!

Kandidaatide esitamine Euroopa 7 enim ohus oleva mälestise hulka 2024

Euroopa 7 enimohustatud mälestise programm sai alguse 2013. aastal vajadusest juhtida tähelepanu ohus olevale kultuuripärandile.

Programmi juhib Europa Nostra koostöös Euroopa Investeerimispanga Instituudiga, toetab Euroopa Liidu programm “Loov Euroopa”.

Igal aastal valitakse esitatud kandidaatide hulgast välja 7, igaüht neist toetatakse 10 tuhande euroga. 7 enimohustatud mälestise nimekirja valimine toob paigale avalikku tähelepanu ja aitab kaasa era- ja avaliku raha investeerimisele ohustatud mälestise säilimiseks ja kasutamiseks.

Kultuuriloolisi paiku ja mälestisi ohustavad nii loodusjõud kui inimeste hoolimatus, kasutusest väljalangemine, sobimatud uusarendused, rahapuudus.

Kandidaate saab esitada Euroopa 7 enimohustatud mälestise 2024 programmi kuni 30. septembrini 2023.

Esitamiseks vajalik teave Europa Nostra kodulehel 7 Most Endangered website
Lisaküsimustele annab vastuse programmi kooridnaator Antigoni Michael am@europanostra.org

2024. aastal pööratakse erilist tähelepanu mälestistele ja kultuuriloolistele paikadele, mida ohustavad kliimamuutus, looduskatastroofid, sõjad ja konfliktid.

Eestist arvati aastal 2016 Euroopa enimohustatud mälestise hulka Patarei merekindlus. Tänaseks on Patarei hävimisest päästetud, ees on ootamas helgem tulevik ja mineviku varjud on selja taha jäämas.

Soomepoiste jälgedes – 80 aastat hiljem

Aastatel 1939 – 1944 teenis Soome sõjaväes ligi kolm ja pool tuhat Eesti vabatahtlikku ehk soomepoissi, neist nelisada mereväes. Veel üleeile oli meie hulgas neliteist soomepoissi, täna kolmteist. Neist 2 Eestis, 5 Kanadas, 4 Rootsis, 1 USA-s ja 1 Austraalias. Vanim neist on 103 aastane ja elab Rootsis. Kaheksakümmend aastat tagasi toimunud soomepoistega seotud ajaloolisi sündmusi on tänases poliitilises olukorras eriti põhjust meenutada ja tähistada. Seepärast korraldab Eesti Muinsuskaitse Selts koostöös Eesti Sõjamuuseumi/ kindral Laidoneri muuseumi ja Kaitseliiduga 10. – 14. septembrini ringsõidu soomepoiste jälgedes.

Sõidu eesmärk on külastada soomepoiste liikumisega seotud paiku Soomes ja kohtuda inimestega, kes peavad oluliseks soomepoiste pärimust ja selle jäädvustamist. Peame ühiselt plaani, kuidas järgnevalt tähistada 80 aastat tagasi toimunud ajaloolisi sündmusi, et ka laiem avalikkus meie lähiajaloost selgema ülevaate saaks:

  1. oktoobril 1943 Saksa okupatsioonivõimude poolt väljakuulutatud sundmobilisatsiooniga algas Eesti meeste massiline Soome minek. Enamus neist astus vabatahtlikuna Soome sõjaväkke.
  2. detsembril 1943 andis Nurmese kirikus sõdurivande 300 eestlast, kirikus on selle sündmuse puhuks 1993. aastal paigutatud mälestustahvel.
  3. detsembril 1943 hakkas Soomes ilmuma eestikeelne ajaleht „Malevlane“, mis oli eelkõige mõeldud Eesti vabatahtlikele.
  4. aasta 8. veebruaril kirjutas marssal Mannerheim alla käskkirja moodustada 200. jalaväerügement (JR 200). See koosnes põhiliselt Eesti vabatahtlikest, rügemendi ülemaks määrati kolonelleitnant Eino Kuusela, kes oli lõpetanud Eesti sõjakooli.
  5. aprillil 1944 toimus Jalkala õppelaagri laskemoonalao plahvatus, milles 32 Eesti vabatahtlikku sai surma ja üle 60 haavata. Hukkunud maeti Helsingi Malmi kalmistule.
  6. juunil 1944 algas Soomes Punaarmee suurrünnak, 200. jalaväerügement saadeti rindele.
  7. augustil 1944 saadeti 200. jalaväerügement laiali, et Eesti vabatahtlikud saaksid minna võitlema nende kodumaale tunginud Punaarmee vastu. Marssal Mannerheim avaldas Eesti vabatahtlikele tänu.
  8. augustil 1944 jõudsid Eesti vabatahtlikud Hangost Paldiskisse, et astuda võitlusesse kodumaale tunginud Punaarmee vastu.

28.-30. augustil 1944 toimus soomepoiste osalusel Pupastvere lahing, kus Punaarmee löödi taganema.

  1. septembril 1944 toimus Pilka lahing, kus tuli ülekaaluka Punaarmee ees taganeda, soomepoisid kandsid suuri kaotusi. Järgnevalt osalesid soomepoisid veel teisteski tõrjelahingutes.

 

Kuueliikmeline grupp alustab sõitu soomepoiste jälgedes Helsingi Malmi kalmistul pärja panemisega soomepoiste mälestusmärgile. Sinna on maetud 91 soomepoissi. Samuti asetame lilled 200. jalaväerügemendi mälestusmärgile Taavettis, kus oli nende väljaõppekeskus. Olulised paigad teekonnal on Nurmes, kus 582 Eesti vabatahtlikku sai sõjalise ettevalmistuse, ja Rautjärvi, kus on kaugluureüksuse Vehniäinen mälestusmärk 13 hukkunud eestlase nimega. Kuhmos, kus peeti piirkonna raskeimad lahingud, tutvume Talvesõja muuseumi ja lahingupaikadega. Mikkelis külastame marssal Mannerheimi peakorterit ning Jalaväemuuseumit.

Soomepoiste lipukirjaks oli „Eesti auks, tuleviku pandiks“. Soomepoiste liikumine on eredaks näiteks Eesti ja Soome rahva ühisest võitlusest agressorriigiga oma iseseisvuse eest.

Euroopa arheoloogiapäevad 2023

Juuni kolmandal nädalavahetusel, 16. – 18. juunil toimuvad üle Euroopa arheoloogiapäevad. Kõik huvilised on oodatud! Saame tuttavaks oma ajalooga!

Euroopa arheoloogiapäevad Eestis 16. – 18. juunil

16. – 18. juuni Klaas ja selle valmistajad uusaegses Eestis – Monika Reppo doktoritöö tulemused ja telgitagused. TikTok, Instagram, YouTube

Näitus „Arheoloogilised välitööd Eestis 2022“ Haapsalus

Reede, 16. juuni
Arheoloogiapäev Põltsamaa linnusel, lossis ja hoovis. Kõnelevad arheoloogid Andres Tvauri, Ain Mäesalu, Ants Kraut

Talgupäev Lähte Palalinnal ja teabetahvli paigaldamine. Muinsuskaitseamet

Laupäev, 17. juuni

Bussireis Läänemaa muinaslinnustele. Juhib arheoloog Mati Mandel

Ekskursioon “Apteeker Melchiori” filmi radadel. Külliki Tint Tallinna Linnamuuseumist

Pühapäev, 18. juuni

Retk Muinas-Lasnamäelt Iru linnusele. Tutvustab arheoloog Peeter Talvar

 

www.muinsuskaitse.ee/euroopa-arheoloogiapäevad-2023

journees-archeologie.fr

2.-4. juunil Euroopa avatud aiad

Euroopa avatud aiad juhivad tähelepanu aedadele ja parkidele kui haprale, ent olulisele kultuuripärandile – rohelisele pärandile.

Euroopa avatud aiad 2023

Euroopa avatud aiad 2023

Aiad ja pargid on meile vajalikud lõõgastumiseks ja kosutuseks,  nad peegeldavad meie isikupära ja eluviise. Roheline pärand nii maal kui linnas ootab avastamist!
2023. aastal on rõhk muusikal ja loodushäältel.

Mis muusikat aias kuuleb?

Linnulaulu, loomahääli, putukate sumistamist, vete voolamist, tuule lõõtsutamist, ulgumist ja vaikset sahinat, lehtede kahinat, kaasaegse elu helisid ja palju, palju muud.

Tänavune teema pakub mitmeid võimalusi aedade ja parkide tutvustamiseks:
–           kontserdid ja muusikalised etteasted
– luuleõhtud ja näitemängud
– looduse häälte kuulamine ja tundmaõppimine
– maastiku ja muusika side
– aedu ja looduslikke kooslusi tutvustavad ettekanded
– ekskursioonid ja jalutuskäigud
– igasugune muu meelepärane tegevus aia tutvustamiseks.

 

Euroopa avatud aedade omanikud jagavad oma teadmisi aedade rajamisest, taime- ja loomariigi mitmekesisusest, aedade eest hoolitsemise võlust ja valust. Hoiame esivanemate oskusi ja teadmisi! Peame lugu aednikest ja aiakujundajatest! Kaitseme ajaloolisi aedu ja parke hoolimatuse ja ükskõiksuse eest! Tunneme rõõmu päikesest ja varjust ja kuulame aia muusikat!

Eestis avatud aedade kohta vaata lähemalt www.muinsuskaitse.ee/euroopa-avatud-aiad-2023

Muinsuskaitsekuu 2023

Muinsuskaitsekuu 2023

18. aprillil alanud muinsuskaitsekuu lõpetame neljapäeval, 18. mail Säästva renoveerimise Infoekskuse õuel Tallinnas Väike-Patarei 5.

Algus kell 17.
Ühes võib võtta head-paremat laua katmiseks 🙂

 

Tallinna Ühisgümnaasium Kaitseväe kalmistul lilli istutamas.

Tallinna Ühisgümnaasium Kaitseväe kalmistul lilli istutamas.

Vangilaagri kalmistul Narvas

Vangilaagri kalmistul Narvas

Retk Läänemaale arholoog Mati Mandeli juhtimisel

Retk Läänemaale arholoog Mati Mandeli juhtimisel

Rahvusvahelisel muinsuskaitsepäeval 18. aprillil algab Eestis muinsuskaitsekuu, mis kestab kuni rahvusvahelise muuseumipäevani 18. mail

 

Olete palutud osa võtma muinsuskaitsekuu pidulikust avamisest Pirita kloostris Merivälja tee 18 kell 16-19!

Pirita kloostris. Heidi Toominga foto

Pirita kloostris. Heidi Toominga foto

Pirita kloostri poolt tervitab Lagle Parek.

Õde Vilama

Õde Vilama

Kõneleb Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Peep Pillak.

Eesti Muinsuskaitse Seltsi auliige Boris Dubovik. Heidi Toominga foto

Eesti Muinsuskaitse Seltsi auliige Boris Dubovik. Heidi Toominga foto

Eesti Muinsuskaitse Seltsi uueks auliikmeks nimetati teenekas muinsuskaitsja Boris Dubovik.

Eesti Muinsuskaitse Seltsi tunnustused – teenetemedalid ja tänukirjad.

Karuteene Medal Eesti kultuuripärandit oluliselt kahjustanud teo eest.

Muusika, suupisted.

Teenetemedaliga autasustatud Henno Sepp

Teenetemedaliga autasustatud Henno Sepp

Kes on meile teinud karuteene?

Eesti Muinsuskaitse Selts kutsub esitama kandidaate Karuteene medalile.

Karuteene medal

Karuteene medali asutas Eesti Muinsuskaitse Selts 1997. aastal tõstmaks esile isikuid, organisatsioone ja institutsioone, kes pärandkultuuri väärtustava avalikkuse arvates on tekitanud suurt kahju Eesti ainelise kultuuri mälestistele, ajaloolistele traditsioonidele ning institutsioonidele.

Kirjalik argumenteeritud taotlus Karuteene medali määramiseks palume esitada Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatusele 25. märtsiks aadressil info@muinsuskaitse.ee või Pikk 46 Tallinn 10133.

Eesti Muinsuskaitse Selts teeb Karuteene medali pälvinu nime ja tema karuteene teatavaks iga-aastase muinsuskaitsekuu avamisel 18. aprillil.

Kui tead kedagi, kes Eesti ajaloo- või kultuuripärandit eelmisel aastal kõvasti kahjustanud on, kes omakasust või rumalusest on lasknud lõhkuda meie ühiseid kultuuriväärtusi või oma ametiseisu ära kasutades muul moel meie pärandit kahjustanud või muinsuskaitseliikumist taksitanud on, palun anna sellest teada Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatusele!

KARUTEENE MEDALI 2023
TUNNISTUS

Vabadussõja mälestusmärgiks ehitatud
PAIDE RAHVAMAJA
hooletusse jätmise ja lammutuslo andmise eest
on otsustatud määrata 

Karuteene Medal     

PAIDE LINNAVALITSUSELE                           

Muinsuskaitsekuu avamisel  Pirita kloostris 18. aprillil 2023 

Eesti Muinsuskaitse Seltsi Suurkogu 1.aprillil

Eesti Muinsuskaitse Seltsi Suurkogu

toimub 1. aprillil 2023  algusega kell 12 aadressil Pikk tn 46 Tallinn.

12.00             Suurkogu

Protokollib Ardo Niinre.H. Toominga foto

Protokollib Ardo Niinre.

  1. Suurkogu juhataja ja protokollija valimine
  2. Esimees Peep Pillaku aruanne seltsi tegevusest 2022. aastal
  3. Revisjonitoimkonna ettekanne

Küsimused, aruannete kinnitamine

4. Eesti Muinsuskaitse Seltsi arengukava 2024 – 2026. Ants Kraut

Seltsi arengukava arutelu juhtis Ants Kraut. Heidi Toominga fotod

Seltsi arengukava arutelu juhtis Ants Kraut.

Revisjonitoimkonna aruande esitas Külliki Suurmaa. Heidi Toominga foto

Revisjonitoimkonna aruande esitas Külliki Suurmaa. Heidi Toominga foto

  1. Eesti Muinsuskaitse Seltsi tegevus 2023. aasta esimesel poolel. Helle Solnask
  2. Arutelu EMS põhikirja üle. Tiina Tojak ja Trivimi Velliste
  3. EMS au-liikme kandidaatPeagi algab muinsuskaitsekuu. H. Tooming foto
  4. Liikmete sõnavõtud.

Suurkogu lõpetamine

Tegevjuht Helle Solnaskit tunnustati EMS teeneteristiga.

Tegevjuht Helle Solnaskit tunnustati EMS teeneteristiga.

 

Märtsipommitamise aastapäev

Möödub 79 aastat Nõukogude Liidu lennuväe rünnakutest Eesti linnadele

1944 – 2023

Narva linna purustamise järel 6. märtsil oli suurim Tallinna barbaarne pommitamine 9. märtsi õhtul ja sellele järgneval ööl. Kahes laines, kell 19.15 – 1 ja 3 – 6 kohale lennanud Nõukogude Liidu lendurid heitsid Tallinnale 1725 lõhke- ja 1300 süütepommi.

Märtsipommitamise aastapäev

Märtsipommitamise aastapäev 1944-2023

Rünnaku peamiseks sihiks olid rahulike elanike kodud, mitte vähesed Tallinnas asunud sõjalise otstarbega rajatised. Rängalt sai kannatada hansalinn Tallinn. Süttis eestluse sümboliks olnud Estonia teatrimaja, kus just enne pommirünnakut oli alanud etendus. Põlesid Niguliste kirik, Linnaarhiivi hoone Rüütli tänaval ja vaekoda Raekoja platsil.  Kahes rünnakulaines hävis kokku 1549 hoonet ja 3350 sai kahjustada. Tollasest elamispinnast  moodustas see ligi kolmandiku.  Pea 20 tuhat elanikku jäi ilma oma kodudest. Rünnaku tagajärjel hukkus 554 Eesti kodanikku, 50 saksa sõdurit ja 121 sõjavangi.

  1. aastal alustas Eesti Muinsuskaitse Selts 1944. aasta 9. märtsi pommitamise ohvrite mälestamist hingepalvega nende kesksel matmispaigal Siselinna kalmistul, mälestusteenistusega Niguliste kirikus ning küünalde süütamisega Harju tänaval Niguliste kiriku ümbruses. Tänavu toimub mälestusteenistus Püha Vaimu kirikus.

Ka meie naabreid soomlasi tabasid samasugused rünnakud – veebruaris ja märtsis pommitas Nõukogude lennuvägi armutult Helsingit ja teisi Soome linnu.

Ka täna hukkuvad Ukrainas, Euroopa südames, inimesed, Venemaa rünnakud hävitatavad taas kodusid ja terveid linnu.

Mälestame ühekoos 1944. aasta pommitamistes hukkunuid  9. märtsil

kell 12 Tallinna Siselinna kalmistul

kell 18 – 19 Püha Vaimu kirikus

kell 19.15 Harju tänaval

 

Püha Vaimu kirikus fotonäitus 1944. aastal purukspommitatud Eesti ja Soome linnadest.

Harju tn 13 näitus aasta möödumisest Ukrainale kallaletungist. Avatud 9. märtsil kuni kella 21ni.

https://www.err.ee/1608910295/fotod-tallinnas-suudati-kuunlad-martsipommitamise-ohvrite-malestuseks#lg=1&slide=2

President Päts 149

KONSTANTIN PÄTS 149

MTÜ Konstanin Pätsi Muuseum ja Eesti Muinsuskaitse Selts on igal aastal  K. Pätsi sünnipäeval, 23. veebruaril mälestanud riigi rajajat, esimest valitsusjuhti ja esimest presidenti tema haual Tallinna Metsakalmistul. Hingepalve on lausunud isa Aleksander, EMS-i asutajaliige Aivar Sarapik.

Ka tänavu, 23. veebruaril kell 10.30 lausub ta kalmistul hingepalve. Pärja asetab Vabariigi President Alar Karis. Lilli ja küünlaid tuuakse kõigile Metsakalmistul puhkavatele riigivanematele, s.h. kenotaafi juurde.

Alanud aasta on esimene, mil riigi pealinna avalikus ruumis on Eesti esimese riigijuhi auks mälestusmärk. Tänavu 23. veebruaril kell 15 toimub ajaloolisel Uuel turul Estonia teatri taga kõnekoosolek Konstantin Pätsi mälestuseks. Peakõneleja on ajalooprofessor Tiit Rosenberg. Sõna võtavad Tallinna linnajuhid ja Reaalkooli gümnasist. K. Päts oli oteselt seotud Tallinna käekäiguga, tema Ajutise Valitsuse esimene koosolek toimus Reaalkooli ruumides.

Mälestusmärk president Pätsile ajaloolisel Uuel turul.

Mälestusmärk president Pätsile ajaloolisel Uuel turul.

  1. aastal maeti presidendi säilmed Eesti Muinsuskaitse Seltsi korraldusel ümber Tallinna Metsakalmistule.

Vergo Verniku ja Toivo Tammiku kavandatud mälestusmärgi jalamile asetatakse lilli ja küünlaid. Osavõtt vaba.

Ettekanne Läänemaa ajalooklubis “Eesti arheoloogid XX sajandil”

Olete oodatud pühapäeval, 29. jaanuaril kell 12 Lihula mõisa, kus ettekandega Eesti arheoloogidest XX sajandil esineb Eesti Muinsuskaitse Seltsi liige arheoloog Ants Kraut.

Ants Kraudi ettekanne "Eesti arheoloogid 20. sajandil"

Ants Kraudi ettekanne “Eesti arheoloogid 20. sajandil”

 

Järgneb Mati Mandeli raamatu esitlus.

Mati Mandel

Mati Mandel

Müügil ka raamat “Vello Lõugas. Arheoloog, muinsuskaitsja, kodu-uurija.”