Juminda miinilahingu 79. aastapäev

Ootame Teid Juminda miinilahingu ohvrite MÄLESTUSTSEREMOONIALE, mis toimub Jumindal  laupäeval, 29. augustil 2020 algusega kell 13.

Tänavu augustikuu viimastel päevadel möödub 79 aastat maailma sõjaajaloo ühest ohvriterohkemast merelahingust, mis toimus Juminda merealal 1941. aastal. Hukkus üle 15 tuhande inimese, seda arvu on oletatud tunduvalt suuremakski.
Toona, 1941. a. 28. ja 29. augustil hukkus Juminda poolsaare lähedal soomlaste ja sakslaste pandud miiniväljadel ja Saksa ning Soome lennuväe rünnakute ning maaväe suurtükitule tagajärjel Tallinnast Kroonlinna evakueeruvast Nõukogude Liidu Balti laevastiku üle 200 sõja- ja abilaevast 16 sõjalaeva ning 53 abilaeva, neist 22 Eestist, Lätist ja Leedust rekvireeritud alust. Neil laevadel oli lisaks N. Liidu sõjaväelastele, partei ja muude okupatsioonivõimude tegelastele ning nende pereliikmetele hulgaliselt vangistatuid, sundevakueeritavaid ja Punaarmeese mobiliseeritud kodanikke Lätist ja eeskätt Eestist. On üldteada, et üheks neist oli Georg Ots, kes peale laeva põhjaminekut suutis  meisterujujana 8 tundi veepeal püsida ja end uppumissurmast päästa.

Jumindale kodanikualgatuse korras püstitatud memoriaal, mida on korduvalt täiendatud, on praegusel kujul Juminda miinilahingu ohvrite sümboolseks matusepaigaks, mille mälestusplaatide alla on sängitatud kapslid mitme laeva teadaolevalt hukkumispaigalt võetud põhjapinnasega.

Lipumastides lehvivad Eesti, Harjumaa ja Kuusalu valla lipud, mälestuskivi kõrval hoidjates Eesti, Soome, Saksa, Läti, Leedu ja Vene Föderatsiooni lipud. Osaleb Kaitseväe orkester. Toimub oikumeeniline hingepalvus ning lillede asetamine memoriaalile.

Korraldavad Kuusalu vallavalitsus ja Juminda külaselts koostöös Eesti Muinsuskaitse Seltsi ning Eesti Kaitseväega.

Lisateavet: Juminda memoriaali hooldaja Karli Lambot  tel. 5254768