Euroopa avatud aiad 4. – 6. juuni

AED KUI TEADMISTE VARALAEGAS

https://openagenda.com/rdvj-2021-europe

Juuni esimesel nädalavahetusel tähistatakse Euroopa avatud aedade festivali. 4. – 6. juunini toimuva  üritustesarja teemaks on  „Aed kui teadmiste varalaegas“. Korraliku aia rajamine ja hooldamine nõuab tõsist tööd, suurt pühendumist, esivanemate tarkust ja mitmekülgseid uusi oskusi. Praegusel viiruseajal vajavad inimesed rohkem kui muidu lootust ja hingekosutust, mida pakuvad liigirikkad ilusad aiad ja pargid.

Eesti võtab Euroopa avatud aedade festivalist osa kolmandat korda. Üritustesarja algatas Prantsusmaa, kes soovib juhtida tähelepanu aedadele kui olulisele kultuuripärandile.

Euroopa avatud aedade festivalil osalevad Eestist mitmed omanäolised aiad ja pargid. Ja kuigi juuni algus pole ehk õieilu mõttes kõige rikkalikum, kuna kevadlillede aeg hakkab läbi saama ja suveüied alles ootavad puhkemist, annab ehk just see aeg aimu, et korralikult rajatud ja õigesti hooldatud aed pakub kosutust ja meelerahu igal ajal.

Mõisaparkidest saab külastada näiteks Koigi mõisa aeda ja parki Järvamaal, mida sealne koolipere on hoolega taastamas. Palmse mõisa aed Lääne-Virumaal on esinduslik maastikupargi näide Eestis. Sagadi mõisa vanim pargiosa rajati 17. sajandil. Omaette vaatamisväärsus seal on värvikirev talveaed.  Väga huvitav ettevõtmine toimub Ajakeskus Wittenstein ja Järvamaa muuseumi eestvedamisel 6. juunil Paide Vallimäel, kus vabaõhuloenguga teemal „Kes kasvas vanaema aias?“ esineb kogenud aednik ja kõneleb aedades leiduvatest pärandtaimedest, lõhnadest ja maitsetest ning vajalikest hooldustöödest.

Avatud on ka mitmeid eraaedu, kus samuti toimuvad ekskursioonid ja taimede tutvustused.

Harjumaal saab külastada AgroTurismi taluaeda Kosel. RenTer iluaed Imaveres Järvamaal pakub silmarõõmu mitmesuguste õitsvate lillede, põõsaste ja okaspuudega. Laidi aias Mustvees Jõgevamaal saab tutvust teha elupuude hingeeluga. Mikko talu Südamete aias jalutame perenaisega Tännassilma oja kaldal asuvas looduslähedases liigirikkas iluaias, mille eripäraks on lisaks teadlikult keskkonnaga sobitatud liigirohkele taimevalikule omanäoline taas- ja uuskasutusel põhinev aiadisain. Seitsme tuule aed Muhumaal ühendab endas traditsioonilise taluarhitektuuri ja kaasaegsed aiaelementid nagu terrassid ja keraamilised aiavormid. Talu ümber on liigirikas lilleniit.

Saaremaal kutsub külastajaid Mõntu park, mis on Saaremaa maaparkidest kõige liigirikkam park, jäädes looduskaitsealuste parkide seas alla vaid Kuressaare lossipargile . Siin on Saaremaa vanim ja suurim euroopa nulu (Abies alba) kasvupaik. Tutvuda saab nii loodusväärtuste kui Mõntu mõisa ja kooli ajalooga. Julgemad saavad külastada II maailmasõja aegsete 127 mm rannakaitsesuurtükkide maa aluseid galeriisid ja nautida kõrgelt kaldalt merevaadet.

Kuigi reisimine on tänapäeval keerukas, on kõik oodatud külastama avatud aedu ja parke ka mujal Euroopas. Ainuüksi Prantsusmaal on avatud enam kui 2300 aeda ja parki.