September 2015 – Septembri kava

SEPTEMBER 2015: teadmiste kuu muinsuskaitses

(Kogu kava vt lisas)

Neljapäev, 24. september Jaan Teemanti sünniaastapäev. Jaan Teemant oli 20. sajandi esimese poole Eesti olulisemaid poliitikuid, kelle kodutalu asus tänases Laagris, just vallamaja juures. Ta oli Eesti Vabariigi päevil neli korda riigivanemaks. Nõukogude okupatsiooni alguses Jaan Teemant arreteeriti ja mõisteti 1941. aasta aprillis kümneks aastaks vangi. Seejärel teated temast lõppevad. 24. septembril on Jaan Teemanti sünniaastapäev. Sel päeval kell 14.30 istutame tema kunagisse viljapuuaeda Teemanti mälestuskivi juurde õunapuu, süütame küünlad ja peale seda on kõik kohaletulnud oodatud Saue valla kultuurikeskusesse kuulama lõõtspillilugusid ning nautima kohvi ja kooki.

Laupäev, 26. september Keila ümbruses 1944. aastal toimunud lahingute 71. aastapäeva tähistamine. Kavas:
Kell 12.00  Sõit Kumna mälestuskivi juurde Keila Linnavalitsuse eest
Kell 13-15  Ajalookonverents Harjumaa Muuseumis (Linnuse 9, Keila), esinevad Eesti Akadeemilise Sõjaajaloo Seltsi liikmed

Aart Nõmm  Saaremaa ja Hiiumaa Eesti sõjalistes plaanides
Mati Õun  Eestiranna lugu
Hanno Ojalo  Moero – legendid ja tegelikkus
Jüri Kotšinev  Kui saabusid kaotajad ja kui saabusid võitjad

Kell 15-16.00  Vestlus kohvilauas.
Korraldab Keila Linnavalitsus

Teisipäev, 29. september kell 10 Vaali Vabariik 110 – Eesti omariikluse mõtte eellugu. Ajaloopäev ja konverents Koigi ja Koeru vallas Järvamaal. Info Ründo Mülts tel 5668 2165

Näitus „Eesti riigipead 1918 – 1992“  septembris Laupa Põhikoolis ja oktoobris Sindi Gümnaasiumis.
Eestil on aastatel 1918-2015 olnud 18 riigipead, neist 5 olid sunnitud tegutsema pagulastena väljaspool kodumaad. Eesti riigipeadest hukati nõukogude okupatsioonivõimu poolt 4, vangistuses suri 5 ja üks sooritas enne vahistamist enesetapu. Kodumaale on ümber maetud 5 võõrsil surnud riigipead. Tänaseni ei ole teada 2 Eesti riigipea täpne saatus pärast arreteerimist, 8 riigipea haua asukoht on teadmata.
Näitust Eesti riigipeade kohta on võimalik tellida Eesti Muinsuskaitse seltsist kas tervikuna või mõne riigipea kohta eraldi, näitust täiendavad ka riigipeade raamatud ja postmargid koos esimese päeva ümbrikuga. Koos näitusega on võimalik korraldada seminar või mälumäng Eesti riigipeadest. Huvilistel palume pöörduda Eesti Muinsuskaitse Seltsi poole.