Väärtuslik Eesti väikelinn Narva-Jõesuu

Eesti Muinsuskaitse Selts kutsub huvilisi 17. mail osa võtma ajaloopäevast Narva-Jõesuus!Väärtuslik Eesti väikelinn Narva-Jõesuu

Ajaloopäev toimub sarjast “Väärtuslikud Eesti väikelinnad“.

 

Tallinnast väljub buss kell 9, tagasi hakkame sõitma kell 17.30.

Osavõtuks palume registreerida helle@muinsuskaitse.ee
Osalustasu EMS liikmetele 10 €, teistele 15 €.

Kell 13 viib muinsuskaitsja ja Narva-Jõesuu elanik Madis Tuuder ringkäigule linnas. Ringkäiku alustame koolimaja juurest. Kell 14.30 algab Valges saalis seminar, esinema ja seminari avama on kutustud Narva-Jõesuu Muusika- ja Kunstikooli õpilaste vanamuusikaansambel Orol. Linna poolt tervitab abi-linnapea Raim Sarv. Ettekandeid kuuleme Narva-Jõesuu linna ajaloost ja tänapäevast, Säästva Renoveerimise Infokeskuse juhi Tarmo Elvisto käest saame teada, kuidas säästvalt korrastada vanu maju ja nende eest õigesti hoolt kanda. Arutame Narva-Jõesuu Vabadussõja mälestusmärgi taastamise võimalust, oma kogemusest Viljandi vabadussõja mälestusmärgi taastamisel tuleb kõnelema Viljandi Muuseumi direktor Jaak Pihlak. Saame küsida ja arutada linna ajaloo, oleviku ja tuleviku üle, mõelda selle üle, mis muudab Narva-Jõesuu väärtuslikuks Eesti väikelinnaks. Ülevaate seni toimunud väikelinnades peetud ajaloopäevadest annab Ants Kraut.

Seminaril on võimalik osta ka värskelt ilmunud raamatuid: Madis Tuuder „Narva-Jõesuu teejuhti“, Narva-Jõesuu endise linnapea Rein Anniku mälestusteraamat (väljaandja Vaivara Sinimägede SA) ja Eesti Muinsuskaitse Seltsi ning Eesti Genealoogia Seltsi aastaraamat 2023. Raamatute müük sularahas.

Alates 2011. aastast on Eesti Muinsuskaitse Selts korraldanud ajaloopäevi teemal  “Väärtuslikud Eesti väikelinnad”. Oleme seni käinud tutvumas Mustla, Tõrva, Sindi, Paldiski, Kunda, Türi, Keila, Mõisaküla, Kilingi-Nõmme, Kiviõli, Püssi, Suure-Jaani ja Antslaga. Sel aastal langes huviliste valik Narva-Jõesuule. Järge on ootamas veel paarkümmend  väikelinna, mis oma ilusa arhitektuuri ja hubase keskkonnaga on väärtuslikud paigad elamiseks ja külastamiseks.

Narva-Jõesuu ajaloopäevaga jõuab lõpule igakevadine muinsuskaitseuu, mis tänavu toimub juba 40. korda. Muinsuskaitsekuu ühendab vabatahtlikke kõikjal Eestis, kes tunnevad huvi ja aitavad kaasa meie ajaloo- ja kultuuripärandi hoidmisele ja taastamisele.