Möödub 78 aastat Nõukogude Liidu pommirünnakutest Eesti linnadele

Kutse mälestada 9. märtsil 1944. aasta pommirünnakute ohvreid

Möödub 78 aastat Tallinna ja teiste Eesti linnade pommitamisest

1944 – 2022

Narva linna purustamise järel 6. märtsil oli suurim Tallinna barbaarne pommitamine 9. märtsi õhtul ja sellele järgneval ööl. Kahes laines, kell 19.15 – 1 ja 3 – 6 kohale lennanud Nõukogude Liidu lendurid heitsid Tallinnale 1725 lõhke- ja 1300 süütepommi.

Rünnaku peamiseks sihiks olid rahulike elanike kodud, mitte vähesed Tallinnas asunud sõjalise otstarbega rajatised. Rängalt sai kannatada hansalinn Tallinn. Süttis eestluse sümboliks olnud Estonia teatrimaja, kus just enne pommirünnakut oli alanud etendus. Põlesid Niguliste kirik, Linnaarhiivi hoone Rüütli tänaval ja vaekoda Raekoja platsil.  Kahes rünnakulaines hävis kokku 1549 hoonet ja 3350 sai kahjustada. Tollasest elamispinnast  moodustas see ligi kolmandiku.  Pea 20 tuhat elanikku jäi ilma oma kodudest. Rünnaku tagajärjel hukkus 554 Eesti kodanikku, 50 saksa sõdurit ja 121 sõjavangi.

  1. aastal alustas Eesti Muinsuskaitse Selts 1944. aasta 9. märtsi pommitamise ohvrite mälestamist hingepalvega nende kesksel matmispaigal Siselinna kalmistul, mälestusteenistusega Niguliste kirikus ning küünalde süütamisega Harju tänaval Niguliste kiriku ümbruses.

Ka meie naabreid soomlasi tabasid samasugused rünnakud – veebruaris ja märtsis pommitas Nõukogude lennuvägi armutult ka Helsingit ja teisi Soome linnu.

Kutsume teid osa võtma mälestuspäevast:
Kell 12
mälestusteenistus märtsipommitamise ohvrite matmispaigal Siselinna kalmistul. Hingepalve peab Eesti Apostliku Õigeusu kiriku ülempreester Aleksander Sarapik.

Kell 18 – 19 mälestuskontsert Püha Vaimu kirikus- Kõneleb Riigikogu liige Urmas Reinsalu. Tallinna Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnum. Teenib õpetaja Gustav Peeter Piir.

Kell 19.15 süütame küünlad Harju tänaval.
Eesti Mälu Insituut püstitab  Harju tänava haljakule heli- ja valgusinstallatsiooni, mis tuletab meelde märtsipommitamise õudusi.

https://www.facebook.com/events/309434294513051?ref=newsfeed

 veebruaril 2022 alustas end Nõukogude Liidu õigusjärglaseks kuulutanud Venemaa sõja iseseisva Ukraina vastu. Ukraina linnu pommitatakse halastamatult. Agressori rünnakutes hukkunute ja haavatute tsiviilelanike arv on ÜRO hinnangul üle 1000 inimese ja kasvab pidevalt. Sajad tuhanded ukrainlased on põgenenud surmahirmus oma kodudest, miljonid elavad väga rasketes tingimustes ja pidevas ohus.

Mälestame ohvreid! Toetame Ukraina rahvast tema võitluses vabaduse eest! Ei sõjale!