7.-9. juuni 2019 – Euroopa avatud aiad 2019

Prantsusmaa kultuuriministeerium esitleb ja Eesti Muinsuskaitse Selts kutsub:

Euroopa avatud aiad 7.- 9. juuni 2019

Tänavune teema kutusb meid mõtisklema inimese ja keskkonna suhete ning liigirikkuse üle.

Mida me tegelikult silmas peame, kui räägime loomadest aias?

Teema „Loomad aias“ kutsub inimesi üles mõtisklema keskkonna ja liigirikkuse teemadel. Mõningaid aias elavaid olendeid peetakse tavapäraselt kahjulikeks, näiteks puukoi, Koloraado mardikas, lehetäi, närilised, teod ja nälkajd, jänesed ja hirved. Teised elukad on aga aia jaoks vägagi kasulikud, näiteks lepatriinud, vihmaussid, putukad ja mutukad, siilid, lambad, eeslid, tööhobused jmt.

Rääkides loomadest aias, mõtleme me otsekohe ka bioloogilisele mitmekesisusele – keerukale ja mitmetahulisele teemale, millele tuleks pöörata palju rohkem tähelepanu.

Just aiad on looduse ja kultuuri kohtumispaikadeks. Aedadest kõneldes räägime me ikka loodusest ja liigirikkusest, kuid samuti ka ajaloost ning inimese poolt rajatud ja kontrollitud maastikest. Aiad, olgu siis kaitsealused või mitte, peegeldavad meile looduse pikaajalist arenemist ja inimese aednikutööd nende kujundamisel ja hooldamisel. Aiad on liigirikkuse, loomingulisuse ja intellektuaalse mõtlemise tulemus. Aiad esindavad tasakaalu, mille keskmes on inimene.

Tänapäeval, kui kliimamuutused põhjustavad uusi muresid ja ohte, on aiad veelgi hinnatumad kui kunagi varem. Aiad on paigad, kus tunnetada elusloodust oma eheduses, märgata selle muutumist ja arenemist.

Kõneldes loomadest aias, räägime me ka jagamisest: loomad tuletavad meile meelde, et aias ei ole me kunagi üksi.

Kutsume Eesti aiaomanikke avama oma aedu külastajatele Euroopa avatud aedade raames 7.–9. juunil. Registreerida saab lingil https://openagenda.com/rdvj-2019-europe (prantsuse, inglise või saksa keeles) või saata täidetud eestikeelne küsimustik Eesti Muinsuskaitse Seltsi aadressil info@muinsuskaitse.ee . Täpsemat teavet saab telefonil 53 494304 (Helle Solnask).