18. jaanuar 2016 – President Pätsi mälestuseks

President Konstantin Pätsi mälestamine

18. jaanuaril möödub 60 aastat president Pätsi surmast Venemaal Tveri lähistel Buraševos, kust tema põrm veerand sajandit tagasi maeti Eesti Muinsuskaitse Seltsi eestvõttel kodumulda.

Riigipea surma-astapäeval kell 15 peetakse tema haual Metsakalmistul mälestustalitus. Hingepalve loeb ülempreester Aleksander Sarapik, mälestuskõne peab Tallinna Reaalkooli õpilane Katariina Päts, kes on presidendi poja pojatütar.

Samal päeval kell 11 annavad 7 organisatsiooni esindajad Riigikogu juhatusele üle pöördumise ettepanekuga rajada riigi 100. sünnipäevaks Toompeale Kuberneri aeda Konstantin Pätsi mälestusmärk. Pöördumise autorid on Eesti Muinsuskaitse Selts, Konstantin Pätsi Muuseum, Jaan Tõnissoni Selts, Kindral laidoneri Selts, Jaan Poska Fond, Eesti Lipu Selts ja Korp! Fraternitas Estica. Pöördumises rõhutatakse: Konstantin Pätsi teened Eesti Vabariigi rajamisel – Päästekomitee esimehena, esimese valitsusjuhina Vabadussõja ajal – kaaluvad üles mis tahes vailedavused hiljem.

Mälestutalistus on avalik.