November 2015 – November

November 2015

Neljapäev, 19 november kell 15 Tallinnas Teaduste Akadeemia Majas Kohtu tn 6 ajalookonverents „Konstantin Päts ja Jaan Tõnisson – Eesti riigi ehitajad“. Korraldavad K. Pätsi Muuseum ja Jaan Tõnissoni Selts. Lähem teave 51 35 652, 5540 107

Laupäev, 21. november kell 17 ja pühapäev, 22. november kell 15 Kiievi kammermuusikaansabli Artehatta kontsert. Korraldaja Eesti Ukrainlaste Kongress.

Laupäev, 28. november kell 12 Vabadussõja alguse päevale pühendatud kontsert-jumalateenistus ja küünalde süütamine Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus Toris. Pärast kontserti pärgade ja lillede asetamine Vabadussõja ausambale ning koosviibimine kohvilauas. Korraldavad EELK Tori Püha Jüri Kogudus ja Tori Kiriku Taastajate Ühendus. Lähem teave Jüri Kask 50 41292.

Näitus „Eesti riigipead 1918 – 1992“ .
Eestil on aastatel 1918-2015 olnud 18 riigipead, neist 5 olid sunnitud tegutsema pagulastena väljaspool kodumaad. Eesti riigipeadest hukati nõukogude okupatsioonivõimu poolt 4, vangistuses suri 5 ja üks sooritas enne vahistamist enesetapu. Kodumaale on ümber maetud 5 võõrsil surnud riigipead. Tänaseni ei ole teada 2 Eesti riigipea täpne saatus pärast arreteerimist, 8 riigipea haua asukoht on teadmata.
Näitust Eesti riigipeade kohta on võimalik tellida Eesti Muinsuskaitse seltsist kas tervikuna või mõne riigipea kohta eraldi, näitust täiendavad ka riigipeade raamatud ja postmargid koos esimese päeva ümbrikuga ning DVD „16 küünalt“. Koos näitusega on võimalik korraldada seminar või mälumäng Eesti riigipeadest. Huvilistel palume pöörduda Eesti Muinsuskaitse Seltsi poole.
16. novembrist on näitus avatud Kadrina Raamatukogus.