4 juuni 2014 – Eesti lipp 130

4. juunil 2014 pühitseb Eesti oma lipu 130. sünnipäeva. Sel puhul leiab aset lipu austamise suurejoonelisi üritusi.

¤  Kell 7.00  riigilipu pidulik heiskamine Pika Hermanni torni. Pühalik muusika ja lippude õnnistamine (peapiiskop Andres Põder), sõnavõtud (Riigikogu esimees Eiki Nestor, Eesti Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste). Riigkogu esimees kingib kolm esinduslippu – Lipu seltsile, Põltsamaa ühisgümnaasiumile ja Sindi Gümnaasiumile.  Järgneb Pika Hermanni torni külastamine elavas järjekorras. Kuberneri aia telgis on lippu tutvustavad trükised ja päevakohased meened, Lipu Seltsi tutvustav slaidikava. Samas on avatud ka näitus.

¤  Kell 10.30  Põltsamaal lavastus „Lipu sünd“ esmalipu õmblemisega seotud paikades, Emilie Beermanni lipuväljaku pidulik avamine (Riigikogu aseesimees Laine Randjärv), rongkäik. Põltsamaa õpilased kannavad enda õmmeldud esmalipu koopiat.

¤   Kell 12.00  konverents-aktus Põltsamaa kultuurikeskuses. Ettekannetega esinevad akadeemik Tõnu Tannberg, ajaloolane Küllo Arjakas ja Lipu Seltsi juhatuse liikmed Trivimi Velliste ning Urmas Saard.

¤   Kell 18.00  Lipu juubeli pidulik tähistamine Pärnu Rüütli platsil, kuhu  kooliõpilased toovad130 sinimustvalget lippu. Lippe pühitsevad vaimulikud, s.h. EELK peapiiskop Andres Põder. Kõnelevad maavanem Andres Metsoja, Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste jt. Tänatakse kõige teenekamaid lipukultuuri edendajaid.

¤   Kell 18.30  rongkäik Rüütli platsilt Kõlakotta.

¤   Kell 19.00  kontsert Kõlakojas – ühendkoorid, rahvatantsurühmad, Rein Vendla puhkpilliorkester.
 
Sinimustvalge pidulik austamine leiab aset ka lipu sünnikohas Otepääl ja teistes Eesti linnades ning valdades. Osavõtt lipupäeva üritustest on kõikjal vaba – igaüks on oodatud. Eesti Lipu Selts kutsub kaasmaalasi heiskama selle päeva hommikul kõikjal meie riigi- ja rahvuslipud. Kandkem rinnas sinimustvalgeid värve, riietugem sinimustvalgelt!

KAUNISTAGEM EESTI KOJAD KOLME KODUVÄRVIGA!

Eesti Lipu Selts
tel  51 35 652