28, märts 2013 – Europa Nostra muinsuskaitseauhind Eestisse

Teisipäeval, 26. märtsil avalikustas Euroopa suurim ja mõjuvõimsaim valitsusväline muinsuskaitseorganisatsioon Europa Nostra tänavused Euroopa Liidu/ Europa Nostra muinsuskaitseauhindade laureaadid.

Europa Nostra asutati 1963. aastal, mil mitmed Itaalia perekonnad ja vabatahtlike organisatsioonid koondusid kaitsma ja säilitama Itaalia ajaloo- ja kultuuripärandit jõudsalt pealetungivate uusehitiste ja arhitektuursete ümberehituste eest.  Itaalia perekonnad leidsid, et nende sajandite jooksul loodud kodud ja ühiskondliku hooned väärivad kaitset ning säilitamist tulevatele põlvedele vaatamata sellele, et linnaarengus olid tekkinud uued jõulised suunad ning ajaloolisi hooneid asuti hoogsalt lammutama või ümber ehitama.  Peagi liitusid Italia Nostraga vabatahtlike organisatsioonid teistest riikidest ning sündis Europa Nostra, mis tänaseks on kujunenud Euroopa suurimaks ja mõjuvõimsaimaks valitsusvälise muinsuskaitse katusorganisatsiooniks.

Euroopa Liidu/ Europa Nostra muinsuskaitseauhindu antakse välja neljas kategoorias: ehitusmälestiste restaureerimine ja konserveerimine, arheoloogiapärand ja maastikud, muinsuskaitseline teavitustöö ning elutöö auhind.  Enim kandidaate esitatakse I kategooria ehk restaureerimise/ konserveerimise auhinnale – seal on konkurents alati kõige kõvem.  Ka tänavu, 2013. aastal kandideeris I kategooria auhindadele kokku 96 suurepäraselt taastatud või konserveeritud objekti. Rahvusvahelise žürii töö ei olnud kerge, valik tuli langetada antiiksete amfiteatrite, keeruliste tööstushoonete, tehnikamälestiste, losside ja kindluste vahel.  Seda enam on heameel sellest, et üheks 15st laureaadist osutus Tallinna vesilennukite angaaride suurepärane taastamine ning kohandamine kaasaegseks meremuuseumiks.