12 detsember 2012 – Eesti Muinsuskaitse Selts XXV

MUINSUSKAITSE ON MEIE TULEVIKU KAITSE (EMS 25)

12.detsembril möödub veerand sajandit Eesti Muinsuskaitse Seltsi asutamisest. Muinsuskaitseliikumine oli taasiseseisvumisaja esimesi suuremaid rahvaliikumisi ning kõige esimene, millest moodustus ülemaaline organisatsioon. Liikumine rõhutas algusest peale ajaloomälu katkematust ning taastas meie iseolemise sümboleid – Vabadussõja mälestusmärke ja riigi ning rahvuse juhtide ausambaid. Tartu muinsuskaitsepäevadel aprillis 1988 toodi esmakordselt taas avalikkuse ette suurel hulgal sinimustvalgeid lippe. Selleks ajaks tõusis seltsi liikmeskond kümne tuhandeni.

Nüüdne EMS korraldab käsikäes teiste kodanikuühenduste, riigiasutuste ja omavalitsustega kevaditi muinsuskaitsekuud ning sügiseti Euroopa muinsuskaitsepäevi. Algaastatest peale on seltsi üheks tähtsamaks töövormiks talgud mälestistel ja nende ümbruses. Seltsi eesmärk on kaasata võimalikult palju vabatahtlikke meie ajaloo- ja kultuuripärandit hoidma, süvendades ja tugevdades rahva muinsusteadvust.

Seltsi aastapäevapidustused leiavad aset 12.12.12 algusega klell12 Tallinna Suurgildi hoones (Ajaloomuuseumis, Pikk 17). Päevakohaste ettekannetega esinevad seltsi auesimees Trivimi Velliste ja esimees Jaan Tamm. Sünnipäevalast tervitavad Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves, Eesti Panga president Ardo Hansson, kultuuriminister Rein Lang, kaitseminister Urmas Reinsalu, põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Esitletakse raamatut „Eesti Muinsuskaitse Selts 25“, avatakse aastapäevanäitus ning tutvutakse veerandsajandi taguste filmikroonika kaadritega.

Seltsi lipukirjaks on: muinsuskaitse on meie tuleviku kaitse!