3 – 9 september 2012 – Eesti tähistab Euroopa muinsuskaitsepäevi

Eesti tähistab Euroopa muinsuskaitsepäevi koos paljude Euroopa riikidega juba alates 1993. aastast.  Iga aasta septembris tutvustame avalikkusele Eesti muistisi ja mälestisi, vabatahtlikud hoolitsevad mälestiste seisukorra eest,iõppekäikudel ja ekskursioonidel õpime tundma ka vähem tuntud või lausa tundmatuid muistisi ja kultuuriloolisi paiku, korraldame näitusi, seminare, konverentse, töötubasid.

Tänavu tähistab Eesti Euroopa muinsuskaitsepäevi teemal „Sõja ja rahu mälestised“ . 

Euroopas pole riiki ega rahvast, kelle saatust poleks mõjutanud sõjad ja relvakonfliktid.  Teiste seas on Eesti pidanud üle elama arvukaid sõdu, ja sõdade vahel üles ehitama oma riigi.

Sõjad on mõjutanud meie arhitektuuri, kunsti kirjandust – rahva kogu ajalugu.

Euroopa muinsuskaitsepäevade kavas on erinevaid huvipakkuvaid üritusi:

5. september – kell 16 tutvustab Dvigateli tööstuspiirkonda Artut Ümar Tallinna Kultuuriväärtuste Ametist. Kogunemine Suur-Sõjamäe 10a ees.

5. septemer       –              seminar „Tõrva – väärtuslik Eesti väikelinn“. Seminar jätkab eelmisel aastal alustatud seminaride sarja Eesti linnade ja külade elu-olust – arhitektuurist, miljööst, tavadest.  Seminar juhib tähelepanu sellele, mida head ja väärtuslikku Eesti väikelinnad endas peidavad ja kui haavatavad nad võivad olla.

6. september    –              rahvusvaheline konverents Arhitektuurimuuseumis „Külm sõda – kuum teema Euroopas“.  Konverentsil astuvad lisaks Eesti esinejatele üles külma sõja tunnistajad ja uurijad Taanist, Saksamaalt, Lätist, Norrast, Rootsist.

7. september – kell 17.30 tutvustab Dvigateli tehase elamukvartalit Tartu maantee ääres Kaarel Truu Tallinna Kultuuriväärtuste Ametist.

8. september    –              ajalookonverents Sõrves „Zerel 95“. Konverentsi korraldab Saaremaa Muinsuskaitse Selts.

8. september kell 12 ajalookonverents Eesti Ajaloomuuseumis Maarjamäel “Läänemeri Vabadussõjast Teise maailmasõjani”.

Euroopa muinsuskaitsepäevi korraldab Eesti Muinsuskaitse Selts koostöös riigi- ja linna-asutuste, muuseumide, kodanikuühenduste ja arvukate vabatahtlikega.