24. juuli 2008 – Eestlaste vabadusvõitlusest

24. juulil algusega kell 18 Tartu Ülikooli vanas kohvikus Eesti Muinsuskaitse Seltsi läbiviidav klubiõhtu „Vabadussõjast, mälestusmärkidest ja Tartu Rahust“.  Õhtut sisustavad Mati Strauss, kes pikalt ja põhjalikult uurinud meie vabadussõja mälestusmärke ja nende saatust, ning arheoloog ja muinasteadlane Tanel Moora, kes kõneleb isiklike mälestuste põhjal oma isa Harri Moora osavõtust vabadussõjast.  Mati Straussi ettekannet ilmestab ka rikkalik pildivalik.  Kui kõik hästi läheb, on kohvikus üleval ka Elle Leesi koostatud huvipakkuv näitus Jaan Poskast ja Tartu rahulepingu sõlmimisest Eesti ja Nõukogude Vene vahel.  Kuna tegu on klubiüritusega, siis muidugi käib asja juurde ka mõnus vestlusring.  Kel huvi Tartusse pikemalt jääda, võib vanast kohvikust edasi Jaani kirikusse minna, kus samal õhtul Brahmsi ja Beethoveni kontsert, esineb trio, mis koosneb Islandi, Saksa ja Jaapani muusikutest.

24. juuli ettekandeõhtu juhatab sisse 27. juuli kell 20 ettekandele tuleva Urmas Sisaski oratooriumi „Pro Patria“ , mis on ühtlasi Klaaspärlimängu festivali lõppkontsert.  Tasuta kontsert toimub vabas õhus endisel Raadi lennuväljal, ning aitab koguda vahendeid Tartu Rahu mälestusmärgi rajamiseks. Oratoorium „Pro Patria“ on kirjutatud Jaan Lõo tekstile ning jutustab eestlaste sõjakusest ja võidukusest muinasaegadest peale.  Esitavad Eesti Kaitsejõudude orkester ning erinevad koorid, peadirigent Peeter Saan.

Mõlemad üritused on tasuta.  Kohtumiseni Tartus!