Mälestusmärk Konstantin Pätsile avatakse 21. oktoobril

KONSTANTIN PÄTSI MÄLESTUSMÄRK AVATAKSE JA PÜHITSETAKSE

Reedel, 21. oktoobril 2022 kell 14 avatakse ja pühitsetakse Estonia teatri tagusel ajaloolisel Uuel turul mälestusmärk Eesti Vabariigi väljakuulutajale, esimesele valitsusjuhile ja esimesele presidendile Konstantin Pätsile.

  1. aasta jaanuaris tegid seitse Eesti ajaloomälu edendamisele pühendunud seltsi ja ühingut ettepaneku rajada riigi sajandaks aastapäevaks Toompea lossi kõrvale mälestusmärk Konstantin Pätsile. Algatus ei teostunud. Ei õnnestunud ka katse luua samasse kohta monument Eesti omariiklusele.

Konstantin Pätsi ausambale leiti uus asukoht – Estonia teatri tagusel ajaloolisel Uuel turul. K.Pätsil oli oluline roll 1905. aasta pöördelistes sündmustes, samuti oli ta Estonia Seltsi juhatuse liige. Eesti Iseseisvuse Manifest sepistati Estonia hoones.

Konstantin Pätsi mälestusmärgi kavandivõistluse võitsid 2020. aasta suvel kujur Vergo Vernik ja arhitekt Toivo Tammik. MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum korraldas monumendi rajamiseks ulatusliku korjanduse ja sõlmis Tallinna Linnavalitsusega lepingu ausamba püstitamiseks ajaloolisele Uuele turule.

Tallinna Keskkonna- ja Kommunaalamet andis töö teostamise üle ettevõttele Mefab OÜ. Võidutöö („Riigipea“) on raiutud Rootsist hangitud graniidist, mälestusmärgi alus on väljast vooderdatud Hiina graniidiga. Tööde kulg on olnud pingeline.

  1. oktoobri avatalitusel kõnelevad Vabariigi President Alar Karis, Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart, kavandivõistlue ẑürii esimees Rein Veidemann ja Madis Päts. Mälestusmärgi pühitsevad Eesti Kirikute Nõukogu esimees peapiiskop Urmas Viilma ja Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku metropoliit Stefanus.

President Konstantin Päts maeti Eesti Muinsuskaitse Seltsi eestvõttel Tallinna Metsakalmistu kodumulda 21. oktoobril 1990. Sel kuupäeval on teda igal aastal mälestatud. Ka tänavuse hingepalve lausub kell 12 ülempreester Aivar Sarapik. Osavõtt vaba.

 

MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum

Eesti Muinsuskaitse Selts 

 

Lähem teave tel 51 35 652