18. aprill 2006 – Muinsuskaitsekuu

18. aprillil, rahvusvahelisel muinsuskaitsepäeval, algab muinsuskaitsekuu, mis kestab kuni 18. mail tähistatava rahvusvahelise muuseumipäevani. 

Esmakordselt tähistasime muinsuskaitsekuud 21 aastat tagasi,1985. aastal.  Sellest sai alguse uus traditsioon eesti muinsuskaitse ajaloos, mis aja jooksul on Eesti kultuurikalendris igati väärika koha leidnud. 

Selle aasta muinsuskaitsekuu prioriteetideks on:

 – kinnisvaraarendajate poolt ohtu seatud Tallinna linnamüür ning Eesti ajalooliste linnade miljööväärtuslikud piirkonnad
– kalmistukultuur Eestis

Muinsuskaitsekuu avamisel Niguliste kirikus 18. aprillil kõnelevad EMS esimees Jaan Tamm, auesimees Trivimi Velliste, kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.  Selts tänab tublimaid muinsuskaitsjaid ja teeb teatavaks “Karuteene medali” pälvinud  kultuuriüpärandi ohtuseadmise eest.

Eesti Muinsuskaitse Seltsi teenetemedali pälvisid restauraatorid Juhan Kilumets ja Tõnu Parmakson, ajakirja “Kultuur ja Elu” peatoimetaja Tea Kurvits, mardileivauurija Otto Kubo, vabatahtlik muinsuskaitsja ja Säästva renoveerimise Infokeskuse abistaja Hannele Paunonen, Jüriöö Pargi pikaajalised arendajad Kaja Uppin, Ivar Säde, Indrek Peedo ja August Tali.

EMS määras Karuteene medali
1. 
SRV Kinnisvara ASile selle eest, et nad on Viru Keskuse ehitamisega sulgenud unikaalsed vaated Maailmapärandi nimistus olevale Tallinna vanalinnale; Tammsaare pargis asunud Edgar Viiese skulptuuriga kaunistatud basseini ja purskkaevu asemele rajanud monoliitbetoonist “vabaõhuõlleka” ning plaanivad looduskaitsealusesse Tammsaare parki Viru hotelli 17 korruselist juurdeehitust.

2. Restor ASle selle eest, et nende poolt osaliselt juba realiseeritud ning edaspidi jätkatav kinnisvaraarendus Suurtüki tänava ja Rannamäe tee vahelises kvartalis on seadnud tõsisesse ohtu linnamüüri vanimate osade vaadeldavuse ja juurdepääsu külsatajatele.

Muinsuskaitsekuu kava on kättesaadav EMS kodulehel, kava täieneb kuu jooksul!

Head osavõttu!